2012. november 7., szerda

Pilates vs jóga

Hétfőn jelent meg Dávid Enikő bejegyzése a Pilates Blogban a jóga és a Pilates összehasonlításáról, amire több jógaoktató is felkapta a fejét, az érdekfeszítő hozzászólásokat a bejegyzés után olvashatjátok is az eredeti oldalon. 

Nem is szeretném ismételni az előttem szólók érveit, gondolatait, inkább elmondom, hogy mi az én benyomásom a kettő viszonyáról. Többről talán nem is nagyon beszélhetünk, ha már a Pilatest vesszük, mert bizonyára Enikő több jógaórán vett részt életében, mint én Pilatesen. Szám szerint pontosan egy Pilates órán voltam, amit egyik kedvec atmás oktatóm (a többiek se sértődjenek meg, mert persze mindegyikük kedvenc, csak más miatt), Major Ági tartott nekünk egyszer Kovalamban. 

Márpedig Ági keni-vágja a jógát és a Pilatest is, az anatómiáról nem is beszélve. Szóval tapasztaltam némi aktiválódást a core-izmaimban az óra után, de megmondom őszintén, hogy a figyelmemet annyira nem kötötte le. Ettől még egy tényleg mozgáshiányos, alulfejlett fizikumú ember számára, aki ráadásul merev is, valóban nagyon jó alapozás lehet a Pilates. 

Azt nem gondolom, hogy a Pilates minden esetben a maximális mozgáshatárig viszi el az ízületeket, legalábbis én Pilates videókon sem nagyon találkoztam brutális hátrahajlításokkal és csípőnyitásokkal, amikre azt mondom, hogy számomra is kihívást jelentenek. Mondjuk a Pilates gépeken, mint a mellékelt ábra mutatja, elég durva gyakorlatokat is lehet csinálni, csak úgy tudom, ezek itthon nem túlzottan elterjedtek.

Való igaz, hogy egy kevesebb fizikai alappal és mozgáskultúrával rendelkező ember meghőkölhet egy Hot Ashtanga vagy csípőnyitó órától, és elképzelhető, hogy a Pilatesnél köt ki helyette. Sérült gerinccel, ízületekkel meg kifejezetten hasznos dolognak tartom.

De azzal például nem tudok azonosulni, hogy a core-izmok erősítésében a Pilates a király! Akár az ashtangát, vagy a Body Artot (legalábbis ahogy Lovász Andi előadja), de még a saját testsúlyos edzést vagy TRX-et is legalább ugyanolyan hatékony core-erősítőnek tartom, mint a Pilatest. Sőt, tulajdonképpen bármelyik jógastílus (vinyásza flow, dinamikus jóga stb.), ahol az ember nem csak heverészik, hanem jó sokat van négykézláb, alaposan elintézi a core-izmainkat. 

Számomra a jóga, és főleg az ashtanga a teljes csomag, amely a maximumot nyújtja a hajlékonyság és erő, koordináció és core-fejlesztés terén is. A kartámaszok például nagyon hiányoznak nekem a Pilatesből, mert azok nélkül az ember sok mindent kihagy a fizikai test fejlesztésének lehetőségei közül.

Tehát maradjunk annál, hogy egy jól összerakott jógaóra is tud brutálisan fárasztó lenni, és nem tudom pontosan, hogy Enikő milyen órákon járt eddig, de régóta adósom egy Hot Ashtangával, hátha azután más bejegyzést írna a jógáról :-)

A spiritualitás pedig valóban olyan dolog, amit bizonyos jógaoktatók erőltetnek, sőt, egó-kérdést csinálnak belőle, mások viszont egyáltalán nem. Higgy, amiben akarsz, csak gyere és jógázz, én ugyanúgy tisztellek, mint Isten bármilyen teremtményét. Akinek nem jön be a spirituális téma, azokat elsősorban az ászanák, esetleg a tudatos légzés és a stresszoldó relaxáció vonz, és nincs is ezzel semmi gond. Ha jógázol, akkor nem kell valaminek lenned, valamivé válnod, a változás úgyis jönni fog magától, ahogy egyre jobban megismered önmagadat. 

Gondolom, nem véletlen az sem, hogy Ági Pilates-oktatókét minden nap ashtangát gyakorol és oktat, illetve az sem, hogy az elmúlt tíz évben népszerűségben azért jócskán elhúzott a jóga a Pilates mellett. Persze ami jó, az jó, ne vonjuk azért kétségbe a Pliates létjogosultságát sem. Csak egyszerűen sok ember továbblépett már a Pilatestől a jógáig. És ha valakinek mint oktatónak ez nem tetszik, akkor két választási lehetősége van: vagy meggyőződéssel oktatja tovább a Pilatest azoknak, akik még kajázzák, vagy pedig enged a kíváncsiságának és mélyebben megismerkedik a jógával, esetleg elvégez egy jógaoktatói tanfolyamot az Atmában :-). Hátha egy jógaoktató veszett el benne, csak eddig ezt nem ismerte fel, vagy nem merte bevallani még önmagának sem...

Elkalandoztam egy kicsit, bocsánat, de elragadott a hév :-) Még egy záró gondolat, amit idéznék Enikő bejegyzéséből: "ettől függetlenül megkockáztatom, hogy ezen szempontból a Pilates kivitelezése több multitaskingot követel." Hát szerintem ezt csak az mondja, aki még nem próbált meg helyesen végrehajtani egy ashtangás hátraugrást fekvőtámaszba ülő helyzetből, illetve egy előreugrást ülő helyzetbe lefelé néző kutyából. De ha majd jössz hozzám órára, Enikő, akkor szívesen bevezetlek ennek a rejtelmeibe is, remélem, hogy megvan hozzá a core-erőd :-)

3 megjegyzés:

Enikő írta...

Köszönöm a viszontposztot :)

Örülök, hogy megírtad, habár nem véletlen, hogy igyekeztem azt hangsúlyozni, hogy általánosságban próbálom felvázolni a főbb sarokpontokat, hiszen jógából annyiféle van, hogy jógairányzat vs jógairányzat vs jógairányzat témában is kötetet lehetne megtölteni, nemhogy egy posztot* - hát még akkor milyen nehéz dolgom van, ha arra a tényleg sokszor feltett kérdésre próbálok választ adni, hogy a "Pilates mitől nem jóga".

És szándékosan nem említettem az ashtangát sehol a posztomban, hiszen tudom, hogy ez a jóga azon ága, amely már egy kőkemény funkcionális edzéssel is felér... :) és ha jól érzékelem, a fenti bejegyzésed is inkább ashtanga vs Pilates összehasonlítás lett, azaz mindenki egy kicsit hazabeszél :)) és ez így van jól.

Néhány megállapításodhoz szeretnék hozzáfűzni, ha megengeded:

"De azzal például nem tudok azonosulni, hogy a core-izmok erősítésében a Pilates a király! Akár az ashtangát, vagy a Body Artot (legalábbis ahogy Lovász Andi előadja), de még a saját testsúlyos edzést vagy TRX-et is legalább ugyanolyan hatékony core-erősítőnek tartom, mint a Pilatest."

Mint említettem, az ashtangát nem is venném bele az összehasonlításba :) A BodyART voltaképp egy jóga-Pilates-stretching elegy, szóval inkább valamennyiünk imádott mozgásformájának "spinoff-ja", így ennek sincs igazán helye ebben a viszonyításban. És természetesen a saját testsúlyos és TRX edzések brutál core-erősítők, én is nagyon szeretem őket és művelem is. A különbség annyi, hogy míg ezek azért sok esetben a "dupla vagy semmi" elvén játszanak, azaz mondjuk kezdőknek, gyengébbeknek, betegséggel élőknek adott esetben szinte kivitelezhetetlenek, és nehéz őket a végletekig alapozásra használni, a Pilates nulláról képes hatékonyan és fokozatosan fejleszteni mindenki saját teherbírásához mérten, és aztán a további szinteken is akár kezdőket akár haladókat kiszolgálni megfelelő kihívásokkal.

De visszatérve a posztom témájára, azért én azt látom, hogy akik "átlagos szabadidőeltöltés" címén heti 1-2 órát eltöltenek egy NEM ashtanga, vagy nem kifejezetten core-specifikus jógaórán, azért nem jutnak el olyan szintre e tekintetben, mint mondjuk heti 1-2 Pilatessel (ha ezen a sajátos hatékonysági skálán nézzük). Jártak/járnak hozzám jógázók is - hiszen szépen megfér a kettő :) - és azért a hasizom leginkább gyengéjük.

"Sőt, tulajdonképpen bármelyik jógastílus (vinyásza flow, dinamikus jóga stb.), ahol az ember nem csak heverészik, hanem jó sokat van négykézláb, alaposan elintézi a core-izmainkat."

Mivel a posztomat azzal kezdtem, hogy nagy általánosságok következnek, és az átlagos kérdező emberek jógaképe nem a fenti modenebb jógairányzatokat jelenti, kifejezetten nem ezekkel szerettem volna összehasonlítást tenni. Azt hittem, ezt nyilvánvalón leírtam.

Igen, mostanában beleszerettem a vinyasa flow-ba, és nagyon szívesen gyakorlom, ha lehetőségem van rá. Just for the record ideírom. Élvezem, és az életben nem volt még olyan izomlázam tetőtől-talpig, mint egy 12 órán belüli TRX+vinyasa flow kombó után - de azért az átlagos heti 1-2 órát sportoló embernek ezt sem javasolnám kipróbálásra :D

Enikő írta...

(folytatás, technikai okokból kettészedve)

Spiritualitás: ezt viszont vendégek visszajelzéséből tudom, hogy sok jógaoktató van, aki egyszerűen nem feltétlenül érzékeli az adott csoportban, hogy ehhez a vendégek hogyan viszonyulnak. Ő mondjuk mondja, csinálja, akár azért, mert nem veszi észre a feedbackeket; akár mert úgy gondolja, hogy akit ez nem fog meg, az majd "skippeli". De szerintem az emberek ennél egyszerűbben működnek: ha diszkomfortosan érzi magát egy mantrázó közösségben, akkor nem úgy tesz, mintha az nem is történne, és élvezi a többit, hanem rányomja a bélyegét az óra élvezetére. És persze erre gondolhatja a jógaotató magában, hogy "jógára jött, ez ezzel jár, eszi vagy nem eszi, ha nem, nekem úgy is jó, élje meg fizikai szinten" - de a vendég nem feltétlenül így érzi. (Igen, erre is ott vannak a modernebb jógaórák, tudom, de ezért nem a dinamikus jógával hasonlítottam össze a Pilatest.)

"az elmúlt tíz évben népszerűségben azért jócskán elhúzott a jóga a Pilates mellett"
Az elmúlt kétezer évben húzott el a jóga a Pilates mellett, és ez engem nem is zavar. Ez nem verseny. Mindenki találja meg azt, amit szeret csinálni, akár egyik, akár másik, akár mindkettő, akár valami bármi más.

"Csak egyszerűen sok ember továbblépett már a Pilatestől a jógáig. És ha valakinek mint oktatónak ez nem tetszik..."
Erre most nagyon buddhai nyugalommal próbálok válaszolni: rengetegen jógáznak, de mindig lesznek, akik nem, vagy akik még nem, vagy akik valamiért nem is fognak. És rengetegen pilateseznek, de mindig lesznek, akik nem, vagy akik még nem, vagy akik valamiért nem is fognak. Ez nem egy tó, hogy ki fogja ki a halat. És nem egy mozgásevolúció. A posztom pedig nem agitálás volt, és nem offenzíva, egyszerűen milliószor megkapom a kérdést, és doktori disszertáció helyet néhány sarokpontra akartam rávilágítani :)

*Egyébként ha van kedved, időd, nagyon szeretném, ha írnál hozzám vendégposztot a korrekt tájékoztatás jegyében a legfőbb jógairányzatokról: mik vannak, mik a jellegzetességeik, és hogy melyik kinek ajánlható/jöhet be. Afféle jóga vs jóga vs jóga összehasonlítást, tényleg örülnék. (És ne legyen benne minden bekezdésben az ashtanga :)))) ) Ha nagyon hosszú, akár 2 posztra is szedhetjük. Én nem tudom - és teljeskörű tapasztalat híján nem is szeretném - ezt megírni, de jó lenne, ha lenne olyan posztom, amelyre hivatkozhatnék legközelebb, ha leírom a félmondatot, hogy "a jógának rengeteg ága van". Megköszönném :)

Gauranga Das írta...

Nagyon szívesen Enikő, köszönöm a bizalmat :-) De akkor erről majd egyeztessünk priviben, jó? És örülök, hogy megrétjük egymást, agree to disagree, mág ha mások esetleg ezt összeugrásnak is tekintenék :-)