2012. november 5., hétfő

Hőguta

A napokban olvastam egy bejelentést Tony Sanchez Facebook-oldalán, miszerint október végén egy újabb ember meghalt Bikram-jóga órán, Tony szerint már a harmadik a közelmúltban. Természetesen a bejelentésre 120 komment érkezett, elég vegyes hangvételűek. Jelentős többsége azzal vádolta, hogy olyat állít, amit nem tud bizonyítani, hiszen sehol a médiában vagy az interneten nem találunk olyan hivatalos cikket, közlést, ami alátámasztaná a kijelentését.

A további viták elkerülése végett tehát nem is érdemes szerintem azt firtatni, hogy megtörténtek-e az esetek, illetve ha megtörténtek, akkor ki a hibás. Inkább érdemes azon elgondolkodni, hogy mi lenne, ha véletlenül valamelyikünk óráján ilyesmi történne. 

Szerencsére úgy tudom, hogy Magyarországon még egyetlen stúdióban sem történt ilyen eset, pedig az ember ugye halandó lény, és statisztikailag bárhol, bármikor meghalhat, ez hozzátartozik az élet rideg valóságához, ha tetszik,  ha nem. Akármilyen sportttevékenység közben, de akár mozinézés vagy kirándulás közben, vagy otthon álmában a párnák között. 

Egyszer, pár évvel ezelőtt elkezdett járni hozzám egy idős bácsi jógázni. Az öregeknél ugye eleve parázik az ember, hogy valószínűleg már megette a kenyere javát, ki tudja, hány nap van még hátra az életéből. Ő már ránézésre is annyira öreg volt, hogy egyszer megkérdeztem tőle, nem haragszik-e, de kíváncsi vagyok hány éves. Erre azt válaszolta, hogy ó, ő már annyira őreg, hogy inkább meg se mondja. Saccolásra lehetett vagy 88 éves is talán. De nagyon élvezi a jógát, úgyhogy azt kérte, hadd járjon. Elég vékony alkat volt, nem pont az a páncélököl típus. Én mindig attól féltem, hogy ahogy jólesően elnyújtózkodik savászanában és mozdulatlanná mered, mi lesz, ha egyszer olyan jól sikerül neki, hogy többé fel se áll? Aztán egy idő múlva nem jött töbet, ki tudja, merre jár azóta. 

Nem azt mondom ezzel, hogy idősebb korban nem érdemes elkezdeni jógázni, de nem biztos, hogy a legerősebb órákkal kell kezdeni, és nem mindenki teste alkalmas arra, hogy a hot jógát elviselje anélkül, hogy az egészségét kockáztatná. A szaunára is ki szokták írni, hogy mindenki a saját felelősségére használhatja, és szív- és érrendszeri megbetegedések esetén nem ajánlott. Nem árt, ha ezzel a Hot jógát látogatók is tisztában vannak. 

Tony Sanchez arról beszélt, hogy bár ő is Bikram egyik régi tanítványa, amikor ő Bikramhoz járt, akkor még nem melegben jógáztak, csak szobahőmérsékleten mentek az órák. Tony egyértelműen a meleget okolta a hirtelen halálokért, hiszen a feltételezett három esetben a jógások szívrohamot kaptak, amit a nyegven fokos hőmérséklet és a bőséges izzadás miatt túlterhelt szív könnyebben produkál, ha egyébként is vannak szívproblémái az illetőnek. 

Utánanéztem én is az interneten, és valóban nincs egyetlen konkrét állítás sem, hogy ilyen esetek megtörténtek volna. Egy viszonylag tárgyilagosnak mondható cikket találtam Dan Pitkow tollából, amiben arról ír, hogy ha jóga közben nem is, de évente elég sokan meghalnak edzés közben, és sok esetben a hirtelen szívprobléma a hőséggel is összeköthető. Tehát eléggé valószínűnek látszik, hogy a szívproblémák kockázatát megnöveli az, ha melegben jógázunk. Vagyis a Hot jóga nem mindenkinek való, bár én is személy szerint sokkal szívesebben gyakorlok melegben, mint hidegben (pontosabban szobahőmérsékleten).

Amikor a szervezet belső hőfoka az üzemi hőmérséklet fölé emelkedik (páldául a külső meleg, vagy testgyakorlás miatt, ami belső hőt generál, vagy esetünkben a kettő kombinációja által), akkor a szervezet elkezdi hűteni magát az izzadás segítségével. Az elpárolgó izzadság hőt von el a szervezettől, és az visszahűl a működőképes állapotba. Ha a szervezet nem képes visszahűteni magát, akkor a szív egyre hevesebben ver, hogy segítse az izzadság kiválasztását. Ezzel egyetemben a vérnyomás általában leesik, mivel sok vizet veszített a szervezetük. A dehidratált állapot hozzájárulhat a rosszullét kialakulásához, eézrt tanácsos jóga előtt és közben is bőségesen inni.

Nem paráztatásnak szánom ezt a bejegyzést, hiszen azzal valahol önmagam ellen is beszélnék, de nyilván minden stúdió azon van, hogy az ügyfelei biztonságát és egsészégét tartsa szem előtt, valamiféle mondvacsinált vagy divatosan felkapott fanatizáló duma helyett, hogy "Izzadj, mert úgy szabadulsz meg a méreganyagoktól", vagy "Viselj el napi másfél óra poklot, hogy az életed többi része mennyei legyen", "Nyomjad, nyomjad, szakadj szét" satöbbi.

Magyarországon már lassan öt-hat Bikram-stúdió is van, ha jól tudom, és mindegyikben 40 fokos az előírt hőmérséklet. Nem tudom, hogy ennél melegebb szokott-e ott lenni, de én egyszer voltam 38 fokos jógaórán, nekem már az is egy kicsit sok volt. Én a 36 fokos, testhőmérsékletű órákat kedvelem, és Ashtangán meg inkább 34 foknál már kikapcsolom a fűtőtesteket, és szellőztetek, mert ott még aktívabban mozog az ember, mint Agni közben. A 40 fokot én is túlzásnak tartom, bár lehet, hogy nem halnék bele :-) De a jóga ugyebár nem idegenlégió, és nem mindig igaz rá, hogy ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Főleg, ha nem tudjuk felmérni, hogy hol a személyes határunk. A többi Hot jóga-stúdióban, ha jól tudom, különbző hőfokok uralkodnak, valahol 27 és 36 fok között általában.

Valószínű, hogy minél magasabb a hőfok, annál nagyobb a rizikó, bár ez személyenként és naponta is változó lehet. A szív-és érrendszer állapota, a genetikai hajlamok, a karma, a testsúly, a zsírszázalék, a vér összetétele, a dehirdatáció mértéke, a nem, életkor, egyéni hőtűrés, és a stressz szintje csupán néhány tényező, amelyek mindegyikével nem lehet tisztában a tanár, amikor belépsz a Hot jóga-órára. És még ha alá is iratunk egy felelősség-vállaló nyilatkozatot minden jógázóval, mint ahogyan más sportedzéseken is teszik, mégis érdemes mindenkinek odafigyelnie a saját teste jelzéseire.

Ha rosszul vagyunk, szédülünk, kalimpál a szívünk, akkor lehet óra közben pihenni, kimenni egy kicsit lehűlni, vagy abba is lehet hagyni az órát. A szamádhi nem egy vár, amit meg kell ostromolni, inkább a természetes állapotunk, amit akkor érünk el, ha sikerül minden zavaró tényezőt megszüntetve visszatalálni a harmóniához önmagunkkal. Ha fanatikusan erőltetjük az ászanákat, azzal gyakran csak a szervezetünk stressz-szintjét növeljük, és nagyobb zavart keltünk, mintha elazultan befogadnánk az ászanákat, és elmerülnénk a légzésünkben. 

Még egyszer tehát, nem mindenkinek való a Hot jóga, de aki szereti, azt nem fosztanám meg az élménytől. De tudatosnak és figyelmesnek kell lennünk a testünk jelzéseivel, és nem érdemes erőnek erejével alávetni magunkat egyik vagy másik gyakorlási rendszernek, ha a szervezetünk tiltakozik, csak azért, mert nagyon menőnek tűnik az, hogy az izzadó testek között lihegünk falatnyi jógadresszben, és a túlélésért küzdünk. Nem szeretem, ha az emberek vagy az oktatók az ahimszá elvével hadonászva tiltanak bizonyos dolgokat vagy riogatnak embereket, de valamennyire msot én is ezt teszem. A jógaoktató legfontosabb kötelessége az élet védelme és a természetes harmónia elősegítése önmagában és másokban.  



2 megjegyzés:

Dézi írta...

A legutóbbi jógafesztiválon volt egy Bikramos nyereményjáték és ott azt a kérdést kaptam, hogy hány fok van az órán. Magabiztosan rávágtam, hogy 40, erre kijavított Linda, hogy csak 38. Szóval nem 40.

Gauranga Das írta...

Na az már egy fokkal elviselhetőbb, pedig én úgy tudom, hogy külföldön 40 az előírás...