2012. november 13., kedd

A képernyő és a kép

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"2.24. taszja hétur-avidjá

taszja – annak [a találkozásnak] hétuh – oka; avidjá – tudatlanság.

Ennek a találkozásnak a tudatlanság az oka.

A tudatlanságot (avidját), a fő szenvedés-forrást már leírta az 2.5. szútra. A tudatlanság az a hitrendszer, ami a hamis tudásból (viparjaja) származik.

Ez a hamis tudás elhiteti velünk, hogy azonosak vagyunk a testünkkel, az érzelmeinkkel, és a gondolatainkkal. A viparjaját az 1.8. szútra valóságos alap nélküli, helytelen tudásként határozza meg. A valóság az, ami örök. Ha visszatérünk a TV-képernyő hasonlathoz, megjegyezhetjük, hogy bármennyi kép jelenik is meg benne, egyik sem fog sohasem hozzátapadni. Mindig új képek fogják felváltani a helyüket. Ha a film lejár, a vászon üres lesz. Az egyetlen dolog, ami itt maradandó, az a képernyő, ami azt jelenti, hogy a képernyő a valóság, míg a képek csak átmeneti tünemények, amelyek rávetülnek a képernyőre. Bár van egy bizonyos közelség a képernyő és a kép között, mindkettő örökké különálló marad. A képernyő nem veszi fel a képek minőségét, és nem is változtatja meg őket.

Hasonló a helyzet a látóval és a látottal. Van egy bizonyos közelség a valódi természetünk, a sebezhetetlen tudat és a folyamatosan változó látott, vagyis a test, érzelmek, gondolatok stb. között. A valóságban azonban ugyanolyan kevéssé érintkeznek, mint a képernyő és a benne látható képek. Ez a helytelen tudás, amely szerint a test és az elme vagyunk, tudatalatti benyomásokat (szamszkárákat) eredményez, amelyek hatására úgy tűnik, hogy össze vagyunk kötve a külső, folyamatosan változó dolgokkal. Ezek a benyomások idővel egy mezővé sűrűsödnek össze, amelyet feltételekhez kötöttségnek (vászanának) neveznek. Ebben az esetben a helytelen felfogásból (viparjaja) születő lenyomatok a tudatlanság általi feltételekhez kötöttséghez vezetnek. Ebből a tudatlanságból hajtanak ki a szenvedés különböző formái.

A tudatlanság (avidjá) fogalma, mint a tudat és a világ összekeveredésének oka az utóbbi századokban a májá, vagyis az illúzió fátylának doktrínájába terjedt ki."

Nincsenek megjegyzések: