2012. november 17., szombat

A jóga-csikitsza

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A második sorozat gyakorlásának előfeltételei

A második sorozat gyakorlása hihetetlenül nagy haszonnal jár. Azonban ugyanúgy, ahogy a földművesnek is fel kell szántania és meg kell trágyáznia a talajt, mielőtt betakarítja a termést, csak akkor kaphatjuk meg a gyakorlás számtalan eredményét, ha a táptalaj – az elménk és a testünk – megfelelően fel van készítve. A második sorozat elkezdése előtt eleget kell tenni a következő három feltételnek:

  • Képesnek kell lenni az első sorozat összes pózának helyes bemutatására (ahogyan azokat az Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia c. könyvemben bemutattam).
  • Szert kell tenni a jóga-csikitszára (a jóga terápiás hatására), ami az első sorozat célja, azáltal, hogy elegendő ideig gyakoroljuk az első sorozatot.
  • Fel kell építenünk a szükséges erőt és kitartást.
Vizsgáljuk meg egyenként ezeket a feltételeket!

Jártasság az első sorozat pózaiban

Ha túl korán kezdünk bele a második sorozatba, az olyan, mintha egy második emeletet húznánk fel egy házra, mielőtt az első szint oszlopaiban megkötött volna a beton. Elkerülhetetlen, hogy a házon előbb-utóbb ne jelenjenek meg a repedések. Az első sorozat meghatározó pózai a pascsimóttánászana és a baddhakónászana, és megfelelő jártasságra kell szert tennünk e pózok végzésében. Nehéz azonban meghatározni a jártasság szükséges mértékét. Elegendően hajlékonynak kell lennünk az előrehajlításban és a csípőnyitásban egyaránt, hogy végre tudjuk hajtani az első sorozat három legfontosabb és energetikailag leghatékonyabb pózát, a marícsjászana D-t, a szuptakúrmászanát (ami magában foglalja a kúrmászanát, a szuptakúrmászana vinyászáját), és a garbhapindászanát. E három póz fontosságáról az Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia c. könyvben találhatunk részleteket.

A jóga-csikitsza elérése

A jóga-csikitsza jógaterápiát jelent, és a betegségek alapvető okainak megsemmisítését, valamint a test három dósájának (váta, pitta és kapha) és az elme három gunájának (tamasz, radzsasz és szattva) kiegyensúlyozását jelenti a pózok rendszeres gyakorlása által. Egyes táncosok, tornászok és nagyon hajlékony emberek képesek egyből végrehajtani az első sorozat pózait. De ez nem elég. Addig kell gyakorolniuk az első sorozatot, amíg el nem érték a jóga-csikitszából fakadó egészséget és egyensúlyt.

Patandzsali felsorolja a jógát akadályozó tényezőket (Jóga-szútra 1.30.). Az első, a betegség elsődlegesen a dósák egyensúlyzavarából fakad, a jóga-csikitsza pedig javítja ezt az egyensúlyt. A jóga-csikitsza elérése nem azt jelenti, hogy többé sohasem leszel beteg, mivel a betegség gyökere elsősorban az elmében keresendő, valamint a környezeti és karmikus hatásokban. A jóga-csikitsza azonban javítani fogja az egészségünket, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességünket, és gyorsítja a felépülés ütemét.

A jóga-csikitszára akkor tehetünk szert, ha minden nap gyakoroljuk a teljes első sorozatot legalább egy évig. vegyük figyelembe, hogy ez csak egy durva becslés, és a szükséges idő személyenként változik. Csak egy képesített tanár tudja eldönteni, hogy szert tettünk-e a jóga-csikitszára.

Patandzsali azt mondja, hogy a gyakorlás csak akkor lehet sikeres, ha megszakítás nélkül, hosszú ideig és odaadással tartjuk fenn (Jóga-szútra 1.14.). Szóval, ahogy korábban is jeleztük, az első sorozatot minden nap kell gyakorolni, megszakítás nélkül egy évig. Ha a gyakorló nem képes minden nap odaadóan gyakorolni, akkor még nem alkalmas a második sorozat elkezdésére."

Nincsenek megjegyzések: