2013. augusztus 25., vasárnap

A fizikai légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A külső, fizikai légzés anatómiája

A test összes mozgásmintája közül valószínűleg a légzés a legfontosabb. A légzés elindítója és elsődleges mozgatója a rekeszizom, ezért vele kell először foglalkozni. A rekeszizom egy kúp alakú izom, mely a melkas üregét elválasztja a hasüregtől. A szegycsont belső oldalához, az alsó bordákhoz (a hetediktől a tizenkettedikig) és a felső ágyéki csigolyákhoz (az elsőtől a negyedikig) tapad, és általában funkcionálisan is három részre osztható. Egyesek szerint a rekeszizom tizenhat funkcionális területre oszlik. Vannak benne nyílások a nyelőcső, az aorta (a fő artéria, mely az oxigéndús vért szállítja a szívtől), és a vena cava (a test legnagyobb vénája, mely visszaszállítja a vért a szívbe). Amikor teljesen funkcionális, a rekeszizom együttműködik a bordaközi izmokkal; a hasfallal, különösen a haránt hasizommal; a gáttal; és az alsó hát mély stabilizáló izmaival. A tapadási pontjai összefonódnak a haránt hasizoméval a bordákon, ami arra utal, hogy szorosan együttműködve dolgoznak.

Kilégzés közben a rekeszizom ellazul, kiterjed, és felemelkedik a bordakosárba. Belégzés közben, összehúzódik és leereszkedik, ezáltal növelve a hasűri nyomást. Ez a nyomásd ellenállóerőt hoz létre a hasüregben, ami tonizálja a gátat, a hasfalat, és az alsó hát mély stabilizáló izmait. Belégzés közben a rekeszizom koncentrikusan összehúzódik, a haránt hasizom pedig excentrikusan húzódik össze. Következésképpen, amikor a haránt hasizom koncentrikusan húzódik össze, a rekeszizomnak excentrikusan kell dolgoznia, a haránt hasizmot tonizálva, amint ellenállás alatt dolgozik. Ezen felül, a rekeszizom mozgása által létrehozott nyomás masszírozza azösszes hasüregi szervet, a hasra gyakorolt nyomása pedig csökkenti a belső sérv kockázatát.

A normális, egészséges légzés magába foglalja a mellkast (mellüreget és bordakosarat) és a hasat is. Amikor idegesek vagyunk, akkor hajlamosak vagyunk áttérni a mellkasi légzésre, amelyben a has nem mozdul, hanem csak a mellkasban történik a légzés. A mellkasi légzés során a bordakosár mozdul föl-le a légzéssel együtt, és az alsó hát elveszíti a stabilitását. Mivel az aggodalmas tudatállapothoz kapcsolódik, elősegíti a az aggodalmat és az izgatott elmét, még akkor is, ha más okokból történik. A mellkasi légzés lehet enyhe, közepes vagy súlyos – akkor enyhe, ha csak mély belégzéskor történik; közepes, ha ülve vagy állva történik; és akkor súlyos, ha fekve is jelentkezik.

A spektrum másik végén van a kizárólagos hasi légzés. Ez akkor történik, amikor a hasizmok teljesen el vannak lazulva, és az egész hasfal (az alsó és a felső része) kitüremkedik, és a mellkas nem vesz rész a légzésben. Az ilyen fajta légzés a gyenge hasfallal rendelkező egyéneknél gyakori. Ha nem ez a mögöttes ok, akkor, ha huzamosabb ideig így lélegzünk, az bizonyosan a hasfal gyengeségéhez fog vezetni. Hosszú távon, a kizárólagos hasi légzés ugyanolyan káros, mint a kizárólagos mellkasi légzés."

Nincsenek megjegyzések: