2013. augusztus 27., kedd

A meditáció által elérhető sziddhik

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"4.5. pravritti-bhédé prajódzsakam csittam-ékam-anékésám 

pravritti – aktivitás; bhédé – a különbözőséggel kapcsolatban; prajódzsakam – mozgó; csittam – elme; ékam – egy; anékésám – a soknak.

Egy elme irányítja a teremtett elmék különböző tevékenységeit.

Ez a szútra a következő kérdést válaszolja meg: „Ha a sziddha eredeti elméje feloszlik, amikor a sziddha megnilvánulatlanná válik, hogyan lehet jelen a sziddha több helyen a következő megtestesülésében?”

Patandzsali azt válaszolja, hogy a sziddha egy központi elmét hoz létre, amelyből az egyéni kivetített elmék tevékenységei létrejönnek. Bár a sok elme nem az egy elméből jön létre, hanem a tiszta énségből, mégis a sziddha központi elméje irányítja a kiterjedéseket.

H. Aranja a magyarázatában különbséget tesz a tiszta énség és az úgynevezett mutálható egó között. A tiszta énség, amelyből a különböző elmék megnyilvánulnak mentes attól, amit általában egoizmusnak nevezünk, mivel az egy későbbi mutáció.

4.6. tatra dhjána-dzsam-anásajam
tatra – ott; dhjána-dzsam – a meditációból született; anásajam – a múltbeli benyomások tárháza nélkül.

A sziddhik megszerzésének öt módszere közül a meditációból születő karmikus maradványok nélküli.

A fejezet első szútrájában Patandzsali öt módszert ismertet a természetfeletti erők (sziddhik) megszerzésére. Ezek közül a születés, drogok, mantrák és lemondás által megszerzett képességek karmikus visszahatásokat, maradványokat és tudatalatti benyomásokat hoznak létre. Más szavakkal nem teszik lehetővé a gyakorló felszabadulását.

E négy esetben a sziddhik azelőtt fejlődnek ki, hogy szert tennénk a diszkriminatív tudásra. Ez azt jelenti, hogy a jógi birtokolni akarja ezeket az erőket, ami egyfelől a tudat, másfelől az erők hibás összekeveredéséhez vezet. De pontosan ez az összekeveredés jelenti a tudatlanságot a 2.24. szútra szerint.

Ha az erők a diszkriminatív tudás megszerzése után fejlődnek ki, akkor a jógi el fogja utasítani őket, mivel lényegtelennek, tisztátalannak, átmenetinek és az önvalóhoz nem kapcsolódónak fogja látni. Most úgy fogja látni, hogy a természet (prakriti) hozta létre őket, és nem a valódi önvalóhoz tartoznak. ha az első négy módszer valamelyikével teszünk szert ezekre az erőkre, akkor új tudatalatti benyomásokat fognak okozni, ami több karmához és tudatlanságon alapuló tettekhez vezet. Ha olyan valaki használja őket, aki a szamádhiban tett szert rájuk, akkor általában mindenki javára fogja használni, mint például Patandzsali, aki azért, hogy mindenki megértse, a saját anyanyelvükön szólt a tanítványaihoz. Ha viszont az erők az objektív szamádhihoz kapcsolódnak, az egoitás még mindig felbukkanhat. Csak egy felszabadult személynek szabad használnia őket, aki felette áll a nyereségnek és veszteségnek, az erénynek és bűnnek. Ezek az ellentétpárok a következő szútrában lesznek elmagyarázva." 

Nincsenek megjegyzések: