2013. augusztus 10., szombat

A romboid izmok

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A romboid egy olyan izompáros, amely elsődleges jelentőséggel bír a bordakosár hátulsó oldalán lévő erőteljes izmok kiegyensúlyozásában. Az emberek nagy részének, főleg az ülőmunkát végzőknek előreeső válla van. Az ilyen póz automatikusan gyenge, fejletlen romboid izmokat jelent, mivel a váll előreejtése nyújtja a romboid izmokat.

Ezen kívül sok Ashtanga-gyakorló nem dolgoztatja meg eléggé a romboid izmokat, mivel az előre- és hátraugrást a vinyászában anélkül hajtják végre, hogy megfelelő mértékben tudatosítanák a lapocka-stabilizáló izmok szerepét. Ez a mozdulat a serratus anterior és a pectoralis minor izom használatát is igényli, a deltoiddal együtt. Ezek az izmok egyre erősebbé válnak, míg az antagonista izmaik (a romboid) egyre jobban háttérbe szorulnak. Ha fennáll ez az aránytalanság, akkor a romboidot izoláló jellegű erősítő gyakorlatokkal kell fejleszteni.

A romboid az alsó nyaki (C7) csigolya nyúlványaitól a felső mellkasi (T1-T5) csigolyákig terjedően ered, és a lapocka középső határán végighúzódva tapad. Összehúzásukkor a lapockákat a gerinc felé húzza, és rögzíti a lapockák távolságát, különösen, amikor a karokat teher alatt nyújtjuk vagy hajlítjuk (például húzódzkodásnál). Mivel ezt a mozdulatot nem végezzük az Ashtanga-jógában, a romboid fejletlenné válhat, ha a gyakorló nem emeli ki a szegycsontját a különböző pózokban, mint például az ülő helyzetbe előreugrásnál. Ha a gyakorlónak vállsérülése van, és gyengék a romboid-izmai, akkor fejlesztenie kell a funkciójukat. Az ülő helyzetbe előreugrás azonban túlzottan aktiválja a serratus anteriort ahhoz, hogy a romboid izmot megfelelően tudjuk használni (a serratus anterior a romboid antagonista izma). A húzódzkodás azonban azt igényli, hogy mindenféle előkészület nélkül, hirtelen felemeljük az egész testsúlyunkat. Az ilyen erőteljes gyakorlatokat sajnos sokszor a megfelelő tudatosság kifejlesztése nélkül hajtják végre. Éppen ezért nem megfelelők arra, hogy a helytelen mozgásmintákat kijavítsuk velük. Sokkal hatékonyabb, ha nagyon kicsi súlyokkal, vagy gumiszalaggal edzzük a romboid-izmokat, lassan és maximális tudatossággal.

Mivel a romboid némileg megemeli a vállövet, ez azt okozhatja, hogy „felhúzzuk a vállunkat a fülünkhöz”, éppen ezért a romboidot az alsó trapézizom és a széles hátizom használatával kell kombinálni, melyek lefelé húzzák a vállövet, és így erőteljesen stabilizálják a lapockákat és az egész vállövet.

A vállízület másik fontos stabilizáló izma a subscapularis (lapocka alatti izom). Ez az izom a rotátor-köpeny részét képezi, és a lapocka elülső oldalán ered, majd a felkarcsont belső oldalán (a kisebbik fejen) tapad. Azon kívül, hogy a felkarcsontot erősen rotálja befelé, a subscapularis, mivel a lapocka elülső oldalán ered, ideális helyzetben van ahhoz, hogy visszahúzza a lapockákat a bordakosárhoz. Ha a lapocka szárny-szerűen néz ki, vagyis ha terhelés alatt a lapocka belső széle elválik a bordakosártól, akkor a vállöv nincs megfelelően stabilizálva, és valószínűbb lehet a vállsérülés és túlerőltetés. A subscapularis és a serratus anterior aktiválása által ez a probléma megszüntethető. Minden kartámasz és súlyemelés vagy –tartás esetén elengedhetetlen a használatuk.

A subscapularis izmot azonban nem szabad állandóan megfeszíteni, mert erőteljesen csavarja befelé a felkart. A jógában az alkartámaszokban (például a második sorozatban) ez azt eredményezi, hogy a könyökök kifordulnak, és az alkarok egymás felé fordulnak. Ennek megakadályozásához a subscapularis izmokat az infraspinatussal, és „kis segédjével”, a teres minorral együtt kell használni. Az infraspinatus és a teres minor a lapocka hátulsó oldalán ered, és a felkarcsont nagyobbik fejének külső oldalán tapad. E két másik rotátor-köpeny izom működése kiegyensúlyozza a subscapularis befelé fordító hatását, és stabilizálja a felkart. Amikor a subscapularis tapadása ilyen módon rögzítve van a térben, akkor az összehúzódása az eredésnél, vagyis a lapockák elülső felületén fejt ki közelítő hatást. Más szavakkal, amíg az infraspinatus együtt dolgozik a subscapularissal, a subscapularis visszahúzza a lapockákat a bordakosárhoz, és így stabilizálja a vállízületet."

Nincsenek megjegyzések: