2013. augusztus 31., szombat

A paradoxikus légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Belégzés közben a háti gerincszakasznak meg kell feszülnie, miközben a nyaki és ágyéki szakasznak ki kell terjednie. Kilégzésnél az ellenkezője történik, ami mobilizálja a háti gerincszakasz kiterjedését. Ha a háti gerinc nem mozdul a légzéssel, akkor a nyaki és ágyéki szakasz fog kompenzálni, és e szakaszok mozgása megnövekszik. Ez többféle káros hatást is kifejt. Például, ha belégzésnél a mellkas nem mozdul (nem feszül meg), akkor a nyaki és ágyéki gerincszakasznak többet kell nyúlnia. Idővel az izmok ezeken a részeken túlzottan feszültek lesznek, és/vagy egyes csigolyák hipermobillá válhatnak, ami által nagyobb terhelésnek vannak kitéve, és ez végső soron a gerinc degenerációjához vezet.

Ideális esetben, ha a mellkast elölről és oldalról a hasizmok, hátul pedig a quadratus lumborum rögzíti, a has felső része kisé kiterjed, ahogy a rekeszizom alászáll és nyomást gyakorol a gyomorra és a hasüregre. Ez a légzés első szakasza. A második szakaszban a bordakosár oldalsó irányban kiterjed. Végül, ha a légzés teljes és mély, a mellkas is ki fog terjedni. Ebben a légzésfajtában a has és a mellkas is részt vesz. Ezért nevezhetjük hasi-mellkasi, vagy rekeszizom-légzésnek. Ez az a légzés, amit a jóga-ászanák közben alkalmazunk.

Természetes a hasfal tendenciája, hogy kitüremkedjen, amikor belégzés közben a rekeszizom leereszkedik. Azt a légzést, amelynek során belégzéskor a hasfal összehúzódik (befelé szívódik), belégzésnél pedig ellazul (kiterjed), paradoxikus légzésnek nevezik. A légzésnek ez a formája stressz vagy félelem, veszély pillanataiban jelentkezik, de az uddíjána bandha funkcióinak félreértéséből is fakadhat. Ha a hasizom felső részét is erőteljesen használjuk az uddíjána bandha során, akkor a hasfal felfelé nyomja a hasüreg tartalmát a mellüreg felé. Ez azt jelenti, hogy a rekeszizomnak erősebben kell dolgoznia. Csak úgy tudjuk a teljes belégzést végrehajtani, ha mág magasabbra emeljük a mellkast. Ez a plusz feszültség a rekeszizom görcsét okozhatja, vagy krónikusan megrövidül, és így nem képes ellátni a feladatát. Ez megfosztja az alsó hátat stabilizáló izmokat és a rekeszizom körüli szerveket a rekeszizom működésének tonizáló hatásától. A mély hátrahajlítást is akadályozza, mivel a bordák nem tudnak megnyílni. A paradox légzés könnyen megtörténhet az Ashtanga-jóga mély hátrahajlításai alatt, például a kapótászana közben, különösen, ha a gyakorlók nagy csoportban végzik, vagy amikor az oktató bizonyos minőségű végrehajtást vár el a gyakorlótól, és így stressznek teszi ki."

Nincsenek megjegyzések: