2013. augusztus 3., szombat

A vállízület

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A vállízület

A vállízületre esik a terhelés java része a kartámaszok közben. A kartámaszok nagyon fontosak és hasznosak; sajnos azonban a hosszú ideje Ashtangát gyakorlók sokszor feladják őket a vállproblémák miatt. Ezek a problémák elkerülhetők, vagy ha már bekövetkeztek, akkor rehabilitálhatók a megfelelő anatómiai megértés és abból kiinduló gyakorlás által.

A vállízületet gömbízületnek írhatjuk le, a csípőízülethez hasonlóan. A két ízület között az a különbség, hogy a csípőhöz képest a váll sokkal nagyobb tartományban képes mozogni minden irányban. Mivel a mozgástartomány mindig fordítottan arányos a stabilitással, ez azt is jelenti, hogy a vállízület sokkal kevésbé stabil, mint a csípő, mivel sokkal kevesebb csont támasztja. A vállízületet a lapocka bemélyedése alkotja, amelyben a felkarcsont feje helyezkedik el. A kar hatalmas mozgástartományát a lapockamélyedésnek a csípő ízvápájához képest sokkal sekélyebb volta teszi lehetővé. A vállízület nem tudja megakadályozni a felkarcsont fejének diszlokációját, mint ahogyan a csípőízület képes megakadályozni a combcsontét. Ezért a porcszegély, az ízületi tok, a szalagok és az inak összessége tartja a helyén a felkarcsont fejét. A vállízület porcszegélye egy rostos párna, mely a térd meniszkuszához hasonlít. Kipárnázza a vállízület mélyedését, és mélyíti a rést a karcsont feje számára, így stabilizálva az ízületet. A bicepsz ina a porcszegélyhez tapad, és a vállízület fontos elülső támasza. Ezen kívül aktív támaszt nyújtanak még a rotátor köpeny izmai, melyek szintén az ízületi tokba integrálódnak. A rotátor köpeny izmai a supraspinatus, infraspinatus, teres minor és subscapularis izmok. Ha megfeszülnek, akkor az ízületi tok szorosabb lesz, ami stabilizálja az ízületet. Stabilizáló szerepe mellett, a rotátor köpeny izmai dinamikus mozdulatokat is végeznek. A supraspinatus főleg a távolítást végzi; az infraspinatus és a teres minor a kifelé forgatást végzi, a subscapularis pedig a kar befelé forgatását végzi.

A vállízület csak közvetetten kapcsolódik a központi csontvázhoz (gerinc, mellkas, medence) a kulcscsonton keresztül, ami kétoldalt ízesül a vállcsúcshoz, középen pedig a szegycsont-kulcscsonti ízesülésen át a szegycsonthoz. Valójában három ízület és egy ízesülés alkotja a vállövet. Ezek a lapocka-felkarcsonti ízület, a vállcsús-kulcscsonti (AC) ízület, a szegycsont-kulcscsonti ízület, valamint a kulcscsonti-mellkasi ízesülés (ahol a kulcscsont végigsiklik a bordakosáron). Ez a négy működik együtt azért, hogy teljessé tegye a vállöv mozgási tartományát. A vállízület funkciója és stabilitása az ízületek ezen összességének koordinált integrációjától, valamint a szalagok, izmok és inak rendszerének pozíciótól függő működésétől függ."

Nincsenek megjegyzések: