2014. január 11., szombat

Bharadvádzsászana

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Megjegyzések a bakászanához: Gregor Maehle egyből a bakászana legnehezebb változatával kezdi a póz bemutatását. Abban az esetben, ha még nem stabil a bakászanánk, nyugodtan kezdjük azzal a változattal, amelyben a sípcsontok a felkarra támaszkodnak. Ez még mindig jobb, mint amikor csak a combunkat tudjuk a könyökünkre támasztani. Ebben az esetben ugyanis alig dolgozik a bandha. Eleinte érdemes a földről kezdeni a póz felvételét. Nyissuk szét kissé a térdeinket, a sarkunkat pedig fordítsuk egymás felé. Dugjuk ki a könyökünket a lábszárak alatt, majd emeljük meg a medencét és dőljünk előre a karjainkra. Amikor rátámaszkodunk a karokra, spicceljünk a lábfejekkel és a nagylábujjakat érintsük össze. Húzzuk be a bandhákat és emelüjk fel a medencét, amilyen magasra csak tudjuk. Törekedjünk arra, hogy a lábak minél kevesebb súllyal nehezedjenek a karokra, mert így aktiválni tudjuk a bandhákat és a kar-, váll-, törzsizmokat. Amikor ez már stabilan megy, elkezdhetjük gyakorolni a haladóbb változatot, melyben a térdeket támasztjuk a hónaljunk alá. Amikor lefelé néző kutyából ugrunk bakászanába, akkor is érdemes az előbbi sorrendet követni, vagyis először a sípcsonttal próbáljunk a felkarra ereszkedni, majd utána kísérletezzünk a haladó verzióval.

Bharadvádzsászana

Dristi: oldalra

Áttekintés: A bharadvádzsászana az a gerinccsavarás, ami első ránézésre nem nehezebb, mint az első sorozat csavaró pózai. Ez a póz választja el a hátrahajlító pózokat a láb-a-nyak-mögötti pózoktól és a kartámaszoktól, melyek ezután következnek.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába és hajtsuk hátra a bal lábunkat, a lábszárunk eleje nézzen lefelé, mintha a krouncsászanát vagy a tirjang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászanát csinálnánk. A levegőben is hátrahajlíthatjuk a bal lábunkat, mint ahogy a krouncsászana esetében leírtuk. Üljünk le úgy, hogy a behajtott bal lábunk párhuzamos legyen az egyenes jobb lábunkkal.

Astau: Kilégzésre helyezzük a jobb lábunkat féllótuszba, az „Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia” című könyvben felsorolt óvintézkedéseket betartva (55. old.). Vigyük ki a jobb térdünket jobb oldalra, 90 fokos szöget létrehozva a két comb között. Helyezzük a bal kezünket lefelé néző tenyérrel és a bal térdi irányába mutat ujjakkal a jobb térdünk alá, és kezdjünk el jobbra csavarodni. Engedjük a bal ülőcsontot felemelkedni a talajról, ha szükséges. A jobb karral nyúljunk át a derekunk mögött, és fogjuk meg a jobb nagylábujjunkat.

Szilárdan nyomjuk a talajba a bal tenyerünket, aminek következtében a bal vállunk kimozdul jobbra. Használjuk a jobb karunkat, amellyel a nagylábujjat fogjuk, arra, hogy hátravigyük a jobb vállunkat és kivigyük balra. Folytassuk a csavarást a légzéssel, és dolgozzunk a bal ülőcsont leföldelésén."

Nincsenek megjegyzések: