2014. január 31., péntek

Szipu

Ritkán közlekedem mostanában BKV-n, inkább a biciklit választom ilyenkor télen is. Tegnap a friss hó tiszteletére mégis úgy gondoltam, hogy a BKV-ra szavazok, és bizarr látvány tárult elém a 4-6-os villamoson. Egy idősebb férfi egy nejlonzacskót tartott az arca elé, és azt szívogatta, mintha valami légmaszk lenne. Először azt hittem, hogy ez az influenza elleni védekezés valamiféle módja, de egy idő múlva megcsapta az orromat az ismerős hígító-szag. A tag teljesen kész volt, kilógott a nyelve, és azt sem tudta, hol van, de azért illedelmesen viselkedett a többi utassal. Úgy megsajnáltam szegényt, bizonyára nem túl sok öröm van az életében, ha az addikció ilyen formájába menekül.

Fiatalabb koromban az utcagyerekeket láttam néha, hogy a pulcsijuk ujjába rejtett zacskóból szívogatták a Technokol Rapidot. Bár ezt a ragasztót már valószínűleg ki is vonták a forgalomból,  bizonyára most is lehet találni egy-két olyan szerves oldószert, amitől az ember hamar elfelejti, hogy hol van, és mi volt a baja. Ez a kábítószer legolcsóbb és talán félig-meddig legális válfaja, ami viszont köztudottan a legnagyobb sebességgel képes bontani az agysejteket. Persze ki tudja, lehet, hogy vannak olyanok, akiknek nincs is szüksége agysejtekre a boldogsághoz... Végülis a túl sok agysejt, a túlzott intelligencia átoknak is tekinthető, nem csak áldásnak. 

Sok olyan embert spirituális keresőt láttam, aki elindult a felébredés útján, és amint félig-meddig magához tért a kómából, hirtelen olyan összefüggésekre jött rá, annyira átlátta, hogy mi mozgatja a világot és hogyan történnek itt a dolgok, hogy egyszerűen megrémült. Persze, ahogy már számos bölcs megmondta, nem azért vagyunk itt, hogy megoldjuk a világ problémáit, a világ előttünk is funkcionált valahogy, utánunk is fog. Hanem azért vagyunk itt, hogy a saját problémáinkkal kezdjünk valamit, és a legrosszabb választás az, ha elmenekülünk előlük. 

Az addikció, legyen az konkrét tudatmódosító anyagoktól való függőség, mint a drogok vagy az alkohol, vagy valamilyen életmódbeli, kapcsolatbeli, pszichológiai függőség, vagy akár a legártatlanabbnak tűnő hobbi, a legtöbb esetben azért alakul ki, mert az illető menekülni próbál valamilyen probléma vagy tényező elől az életében, ami bántja, amivel nem tud vagy nem akar mit kezdeni. A problémák megoldása, az élethelyzetünkkel járó felelősségek beteljesítése sok esetben nehéz, embert próbáló feladat, és nem is mindig jár sikerélménnyel. És most nem az észt akarom osztani itt, meg szenteskedni, mert bizonyára nekem is vannak addikcióim, és néha bizony én is inkább azokkal foglalkozom, mintsem hogy egy előttem álló, kínos vagy kellemetlen feladat megoldására koncentrálnék. 

Az addikcióval foglalkozó szakemberek azonban általában azt állítják, hogy a függőségben szenvedő személynek új, pozitív célokat kell találnia az életében, olyan dolgokat, amikért megéri küzdeni, erőfeszítést tenni. A függőség egyik legalattomosabb hatása, hogy fokozatosan szétforgácsolja az akaraterőnket, az önbecsülésünket, a szabad választás erejét lila köddé változtatja. Minél lejjebb csavarodik valaki a spirálban, annál kevésbé hisz már benne, hogy egyszer össze tudja szedni magát, és ki tud lábalni a függőségéből, amely teljesen felemészti. 

Itt is visszaköszön a gondolat, amit Patandzsali megemlít, hogy a teljes felébredettség állapota a teljes szabadság és függetlenség állapota, amikor nem vagy kényszerítve semmire, és teljes mértékben használni tudod a szabad akaratodat. A tilalmakon, bűntudaton és fenyegetéseken alapuló vallás és spiritualitás véleményem szerint nem visz közelebb ehhez az állapothoz, ehelyett újabb előítéleteket és függőségeket hoz létre. 

Sok példát láttam arra is, amikor valaki a spiritualitást és a vallásosságot használta menekvésként a valós élet kihívásai és felelősségei elől. Ha lúzer vagy anyagi értelemben, arra tekinthetsz úgy is, mintha lemondtál volna az anyagi ragaszkodásokról, és felette állnál minden világi dolognak. Csakhogy ez az esetek többségében önbecsapás, mert ha nem hiszel benne, hogy meg tudod valósítani a vágyaidat, és ezért lemondasz róluk, akkor  semmit nem fogsz tudni igazán a magadénak érezni, semmiért nem leszel hajlandó komoly áldozatot hozni. 

A jóga pontosan arra ösztönöz, hogy az elménk, intellektusunk és pszichénk minden egyes rezdüléséről tudatossá váljunk, és a félelemtől megszabadulva tanuljuk meg tökéletesen használni, irányítani a tudati funkcióinkat. Ez semmi esetben sem jelenti a meditációba menekvést az életünk kihívásai elől. hiszen a karma csomóját ki kell oldani, vagy el kell vágni. Minden egyes nehézséget, amit az életünkben átélünk, saját magunk hoztuk létre, és nem válik meg nem történtté attól, hogy nem veszünk tudomást róla. A karma láncolatát csak folytonos, tudatos munkával tudjuk kikoptatni és felszámolni, és amikor ezek a láncok lehullottak rólunk, akkor tudunk ténylegesen megállapodni az Önvalóban. Ez pedig egy olyan állapot, ami mentes minden menekvéstől és félelemtől, és telve van hittel és bizalommal. Bárcsak ennek a szegény szipus bácsinak az életében is történne egy-két csoda, aminek hatására ráébred arra, hogy van miért élni!

1 megjegyzés:

Ditti írta...

Szia,

Megdöbbenve olvastam ezt a bejegyzésedet.
Tudtam már gyermekként is hogy a Technokol gőze az ártalmas jobb nem belélegezni mélyen, mert rosszúllétet okozhat szédülést, légúti irritációt, köhögést, légzési nehézséget, az idegrendszerre rossz hatással van, nagy mennyiségben mérgező, óvakodni kell a gőzeinek belégzésétől. Ha valaki belélegzi, vinni kell a friss levegőre.
(Azt nem tudtam elkábít, elbódit, mint a kábitószerek csak azt hogy veszélyes)

Sajnos nem vonták még ki a forgalomból a Technocol ragasztót.. :(
Épp ma volt egy ilyen találkozásom vele.. Egy általános iskolás kislánynak segítettem a farsangi bárány jelmezhez vatta pamacsokat felragasztani és ilyen ragasztót hozott magával ráadásúl kettő tubust is.
Megcsapta az én orromat is ez a szag sajnos :S Ráragasztottuk a fehér jelmez ruhára a kb. 100 vattapamacsot és éreztük hogy elég tömény a ragasztó gőz a helységben, pedig megfázás miatt kicsit be is volt dugulva az orrunk. Nem lettünk rosszúl hálistennek. Nyitottam kétszer is ablakot, szellőztettem egyszer közbe is aztán utána is, és mondtam a kislánynak lehetőleg ne lélegezzen mélyet a ragasztó gőzéből mert ártalmas. Oda is mentünk az ablakhoz friss levegőt venni.
Hálistennek viszonylag rövid ideig használtuk a ragasztót.

Emlékszem régebben az Általános iskolába technika órán többször használtuk a Technokolt ragasztáshoz, évekkel ezelőtt már akkor is kellemetlennek éreztem a gőzét belélegezni, azonnal a friss levegő után vágytam.
Nem birom az ilyen szagokat a festék higítóét sem, borzasztó :S

Mérgező dolog.. fel kellene váltani természetes ragasztóval, és kivonni teljesen a forgalomból ezt a Technokol ragasztószert!

Sajnálom hogy van aki drogként használja, sokszor és mélyen belélegzi, mérgezi magát vele.
A gyerekeket is annyira sajnálom akiknek ilyennel kell ragasztani technika órán vagy bármi dolgokat az iskolában és kénytelenek belélegezni a mérgező Technokol gőzt.. elszomorító számomra.. :(

Bárcsak igazad lenne és kivonták volna már a forgalomból ezt a borzasztó ragasztószert, és helyette használna mindenki egészségre nem ártalmas és természetes ragasztót!