2014. január 26., vasárnap

Bemelegítő csípőnyitás

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Mivel a láb-a-nyak-mögötti pózok lefelé irányítják az energiát, erősítik a lefelé irányuló életlevegőt, az apánát. Az anális zóna pszichológiai dimenzióját, mely a nem-et mondáshoz kötődik, jógikus értelemben az apána képviseli.

A láb-a-nyak-mögötti pózok tonizáló hatással vannak a gátizomzatra. Ez a mellkasban létrejövő pneumatikus nyomásnak és a hasüregben létrejövő hidraulikus nyomásnak köszönhető, amit a lábnak a nyak mögé helyezése hoz létre, és ez kombinálódik a combcsont erőteljes kifelé forgatásával, ami ezekben a pózokban történik. Ez a téma folytatódik a haladó sorozat gyakorlása során is, melyben szintén vannak extrém csípőcsavarások, amik a gerinc tövében elhelyezkedő energiaforrás elérésére irányulnak.

Tanulmányozzuk tüzetesen a hatodik fejezetben található leírást a csípőízületről és mozgástartományának korlátairól (69-71. old.), mielőtt bármilyen láb-a-nyak-mögötti pózt megkísérelnénk. Mindenki másmilyen, és a gyakorlást hozzá kell igazítani az egyéni igényekhez. Ha kötött a csípőnk, vagy túl sok ellenállásba ütközünk a póz felvételekor, akkor gyakoroljuk minden nap a következő rávezető gyakorlatokat:

Bemelegítő gyakorlatok

Egyes gyakorlók számára, a láb-a-nyak-mögötti pózok gyakorlása napi öt légzésig mindkét oldalon nem fogja meghozni a kívánt csípőnyitást. A maximális hatás érdekében, az itt következő bemelegítő gyakorlatokat közvetlenül a láb-a-nyak-mögötti sorozat előtt kell elvégezni. Ezeket a gyakorlatokat csak egy bizonyos ideig végezzük, amíg el nem érjük a kívánt hatást. Bár egyes jógik idegenkednek a bemelegítés gondolatától, modern találmánynak tekintve őket, sokkal jobb, ha bemelegítő gyakorlatokat végzünk, mintha kétségbeesetten erőltetjük a lábunkat a nyakunk mögé, anélkül, hogy megfelelően nyitott lenne a csípőnk, és így sérülést okozunk magunknak, különösen a porckorongjainknak. Ha valaki azt mondja, hogy a tradicionális gyakorlás betartása fontosabb, mint a gerincünk épsége, akkor jobban tesszük, ha kétségbe vonjuk az illető hozzáértését. Amikor képessé válunk arra, hogy bemelegítés nélkül végre tudjuk hajtani a láb-a-nyak-mögötti pózokat, akkor minél hamarabb térjünk vissza a hagyományos sorozathoz. Ha nem tudjuk gyakorlás közben végrehajtani a bemelegítő pózokat, akkor megcsinálhatjuk a gyakorláson kívül is. Ebben az esetben azonban még óvatosabbnak kell lennünk, mivel nem leszünk még annyira bemelegedve, mintha elvégeztük volna a sorozat első felét."

Nincsenek megjegyzések: