2014. január 25., szombat

A láb-a-nyak-mögötti pózok pszichés hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A törzs és a nyak ellenállás alatti egyenesítése mellett a láb-a-nyak-mögötti pózok másik fontos akciója a hasüreg megtámasztása. Alulról megtámasztva a múla bandha által a rekeszizom ilyenkor lefelé ereszkedik, a hasizmokat pedig befelé húzzuk. az eredmény a hasűri nyomás erős növekedése, ami védelmezni fogja az alsó hátat, amennyiben az összes eddigi gyakorlatot kielégítő módon végeztük.

Ne próbálkozzunk a láb-a-nyak-mögötti pózokkal, ha a tanárunk úgy látja, hogy még nem állunk készen rá. Ha készen állunk ezeknek és a későbbi, haladó láb-a-nyak-mögötti pózoknak a gyakorlására, és mindennap tesszük ezt, akkor acélerősségű hasizmokat fogunk kifejleszteni. Ez biztosítani fogja, hogy a derekunk mindig kitűnő állapotban lesz. A hasűri nyomás fent említett növekedése masszírozza a hasüregben található szerveket, és javítja a folyadék-anyagcserét, mivel az állott folyadékok eltávoznak a nyomás alatt. Így a szerveink megtisztulnak és megtelnek életerővel. A mély hátrahajlítás és a láb-a-nyak-mögötti pózok közötti dinamika, ami több Ashtanga sorozat fő témáját alkotja, az ászana-gyakorlás legfontosabb és leghatékonyabb aspektusának is nevezhető. Mivel a láb-a-nyak-mögötti pózok a hátrahajlítás ellen- és kiegészítő pózai, nem szabadna mély hátrahajlításokat gyakorolni a láb-a-nyak-mögötti pózok megfelelő gyakorlása nélkül.

Ha a hátrahajlítást ahhoz hasonlíthatjuk, amit Freud „orális fázisnak” nevezett, akkor a láb-a-nyak-mögötti pózok az anális dimenziót képviselik. Freud az ellenkezést és önmagunk meghatározását különböző korlátok segítségével a végbél összehúzásával és az apához fűződő kapcsolattal hozta összefüggésbe. A gyermek az anális fázis alatt tipikusan nem csak azt tanulja meg, hogy szándékosan visszatartsa a székelési ingert, és így függetlenítse magát a pelenkától, hanem önmaga meghatározását is a nem-et mondáson keresztül.

Míg a hátrahajlítás a test elülső oldalát nyújtja, (a szájnyílás elől helyezkedik el), és fejleszti a képességünket, hogy igen-t mondjunk, a láb-a-nyak-mögötti pózok a test hátsó oldalát erősítik (a végbélnyílás hátul helyezkedik el), és fejleszti a képességünket, hogy nem-et mondjunk. Hajlékonyságunk mértékétől függően, hatalmas súly nehezedhet a hátunkra és a vállunkra ebben a pózban. Ez nagyon megerősíti a hátunkat, de a vállunkra nehezedő felelősség súlyának elviselését is könnyebbé teszi. Mivel megtanuljuk kiegyenesíteni a hátunkat az ellenállással szemben, a láb-a-nyak-mögötti pózok megtanítanak arra, hogy ne zavarjanak a negatív befolyások. Arra is megtanítanak, hogy megvédjük jogos álláspontunkat az életünk során, ha támadás ér bennünket. A láb-a-nyak-mögötti pózok általában férfias, hősies befolyással vannak a pszichénkre, és kiegyensúlyozzák a hátrahajlítás lágyító, női befolyását."

Nincsenek megjegyzések: