2014. január 6., hétfő

Te minden zöldséget megeszel?

Mert ha igen, az nagyon jó, bár a túlzottan sok műtrágyát kapottakkal, a génkezeltekkel és a magas glikémiás indexűekkel vigyázni kell (ez utóbbi csak azokra vonatkozik, akiknek magas a vércukra vagy gyenge a hasnyálmirigye). De egyébként átvitt értelemben értettem a címet, hiszen manapság, az online média világában egyre éberebbnek kell lennünk, nehogy valami kamu hírt vagy manipulált informácót komolyan vegyünk. Én azt mondom, hogy ebben a tekintetben valóban primallá kell válnunk, vagyis az ösztöneinkre, közvetlen tapasztalatainkra és a józan eszünkre kell hallgatni elsősorban, különben sohasem tudjuk megkülönböztetni a hiteles információt a manipulálttól.

Nem vagyok egy véresszájú, mindenáron vegán, de a félreinformálást eléggé nehezen tűröm. Jó példa erre kedvec témám, a paleó étrend rohamos terjedése, ami mögé szerintem nem csak a húsipar, de a gyógyszeripar is felsorakozott, és amikor ilyen cikkeket olvasok, mint a "Hogyan győzzünk le vitában egy dietetikust", akkor arra gondolok, hogy a legszívesebben végigcsináltatnám kísérletképpen a húsevőkkel azt, amit ők természetesnek vesznek, hogy egy állatnak el kell szenvednie, mielőtt az asztalukra kerül.

"Játsszunk marhát a húskombinátban" valóságshow, rendező: a Karma. Főszereplő: te magad. Gondolj csak bele, hogy születésedtől kezdve karámban tartanak, sok ezer más állattal összezárva, és a saját ürülékedben fekve töltöd a napjaidat. Génkezelt, ehetetlen, rossz ízű kukoricából és szójából álló takarmányt kapsz minden nap, amit ráadásul még egy kis húsliszttel, egy rakat antibiotikummal és hormonnal is megturbóznak, hogy egy-két év alatt hihetetlen méretűre növekedj tőle, mint egy agyonszteroidozott testépítő és szénhidrátfüggő zsírpacni keresztezése. Mozogni is alig tudsz, de amúgy helyed sincs hozzá. Bikát életedben nem látsz, csak fecskendőt, mégis elletnek minden évben, mert ugye kell az utánpótlás. A kisbocikat viszont azon nyomban el is veszik tőled, nehogy kiszívják a tejedet, azt inkább jó kis kompresszoros szivattyúkkal csapolják le az utolsó cseppig, hogy még a tőgyed is bevérzik tőle. 

Kábé ennyi volt nyomorúságos életed, és utána jön a végjáték: a húsfeldolgozás. Ha szerencséd van, egy tehenész ver fejbe bunkósbottal, vagy agynoráz elektrosokkal, mielőtt a marhabontó gépsorra felkötnek a hátsó lábaidnál fogva. De ha nincs szerencséd, mert éppen kóservágás áldozata leszel, akkor bizony élve kötnek fel a hátsó lábaidnál fogva, és úgy nyiszálják el a torkodat nagy tisztelettel. Amikor már a fele véred kiürült, lassan abbahagyod a rángatózást, és a lelked végre elhagyja ezt a szenvedéssel teli testet, abban reménykedve, hogy megszenvedte a magáét, és következő életében valami élhetőbb sorsra jut. 

Na nem akarok morbid leni, és főleg szektás sem, azzal fenyegetőzve, hogy bizony ezt nem is kell megrendezni, mert a karma elintézi helyettünk, hogy első kézből megtapasztalhassuk a húsevést a "hús" szemszögéből is. De hát majd meglássuk! Akit nem érdekel az, hogy egészségesen étkezzen, mert hát valamiben meg kell halni, annak úgyis beszélghetek, nem fogja meghatni az erkölcsi prédikációm vagy az ökológiai dumám sem.

Az ókori vadászok, amikor elejtettek egy vadat India dzsungeleiben, akkor ezt a szót suttogták a haldokló vad fülébe: "mámszah", amit húsnak szoktunk fordítani szanszkritról, de közvetlen jelentése az, hogy "engem te", vagyis kölcsönkenyér visszajár, következő életünkben én leszek a vad, te pedig a vadász. És tegyük hozzá azt is, hogy az élelmiszeriparnak és főleg a húsiparnak köszönhetően már alig-alig van vad az erdőkben, a halászatnak köszönhetően  meg hal a tengerekben. 

Szóval, aki echte paleó akarna lenni, az sem nagyon jut már hozzá vadhoz meg halhoz, így általában marad a fentebb leírt húskombinátos forgatókönyv. Egyébként meg hozzáteszem, hogy egy  rendes paleó étrendjének is több, mint a felét azért a növények teszik ki. Nem hiszem, hogy a paleó sütik vaddisznóhúsból lennének. Szóval a kérdés nem az, hogy milyen tudományos kutatásokkal lehet elhessegetni a gyanút a mértéktelen húsfogyasztás egészségtelen voltáról, hanem inkább az, hogy a növények mennyi minden jót tesznek az egészségünkkel, és mennyire rájuk vagyunk utalva esszenciális tápanyagok (szénhidrátok, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek stb.) tekintetében. 

Huh, hát ez most eléggé hosszúra sikerült, pedig tételesen végig akartam menni a cikkben tett kijelentéseken is, de akkor ezt majd egy következő blogban megteszem.

Nincsenek megjegyzések: