2014. január 12., vasárnap

Bharadvádzsászana - vinyásza

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Forgassuk kifelé a bal combot, hogy leföldeljük a bal ülőcsontot. Csavarjuk a jobb combot (amely féllótuszban van) befelé és engedjük ki a combcsontot a csípővápából, hogy ellazulhassanak a combközelítő izmok. Aki kezdő a lótuszpózban, az gyakran reflex-szerűen beszívja a combját a csípővápába. Ez azonban megfeszíti a combközelítő izmokat, és csökkenti a hajlékonyságunkat a lótuszban. Ha nem szokunk le erről a reflexről, az gyakran jelenti a térdproblémák kezdetét. A reflex legyőzése érdekében engedjük ki a combcsontot a csípővápából minden lótusz- és féllótusz-pózban.

Nézzünk át a jobb vállunk fölött és lélegezzünk mélyen, engedjük a rekeszizmot leereszkedni a mellkasból, és a bordákat eltávolodni egymástól. Használjuk a kilégzést arra, hogy nyújtózkodunk, és engedjük a gerincnek a csavarodást jobbra. Húzzuk lefelé a lapockákat a hátunkon, és nyújtózkodjunk a fejtetőnkkel fölfelé, engedjük le az állunkat, és földeljük le az ülőcsontokat.

Az aktív elengedés technikája: Ebben a pózban az elsődleges erőfeszítésünk az, hogy a karokkal mélyebbre juttassuk magunkat a csavarásban. Csináljuk ezt addig, amíg el nem értük a maximális csavarást, közben fenntartva az érzékenységünket és anélkül, hogy a nyers erőhöz folyamodnánk. A csavarás erős elsődleges hatása mellett, a valamivel gyengébb másodlagos hatás az, hogy a törzsizmainkkal igyekszünk ellensúlyozni a karok hatását. Miközben a karokkal jobbra fordítjuk a törzset, hagyjuk, hogy a törzsizmok megpróbálják visszaforgatni balra, mintha próbálnánk kijönni a pózból. A törzsizmok most excentrikusan nyúlnak, és a csavarásunk mélyülni fog.

Vegyünk öt levegőt és nézzünk hátra a jobb vállunk fölött. Kilégzésre forduljunk vissza és tegyük le a két tenyerünket a lábaink mellett, készen állva a kiemelésre. Egyenesen ki is ugorhatunk a pózból.

Ellenjavallatok: Először is, ha kellemetlen érzet van a térdünkben, akkor egyenesítsük ki a jobb lábunkat, és úgy ugorjunk hátra, mint a krouncsászanából. Másodszor, ha szemernyi kétségünk is van afelől, hogy a jelenlegi hajlékonyságunknak megfelelő mértékű erőt építettünk fel, egyenesítsük ki mindkét lábunkat dandászanába, és készüljünk fel egy normális hátraugrásba, mint az első sorozatban, anélkül, hogy a lábunk a földhöz érne. Különösen nőknek ajánlom ezt a mozdulatot. Tegyünk erőfeszítést az erő és hajlékonyság közötti egyensúly létrehozására. Ne hajtsunk a túlzott hajlékonyságra, különösen ne azért, hogy jól nézzünk ki a pózokban! A túlzott hajlékonyság instabilitáshoz vezet, és sokkal nehezebb korrigálni, mint a túlzott merevséget. A megfelelő stabilitás nélkül az ismétlődő hátfájás megakadályozhatja a rendszeres gyakorlást.

Ha egyenesen kiugrunk a pózból, csalhatunk azáltal, hogy a bal lábunkkal ellökjük magunkat, aminek következtében a hasizmainkat nem dolgoztatjuk meg eléggé. Ezt a könnyítést csak akkor alkalmazhatjuk, ha már léggé erősek vagyunk. ha nem, akkor a hátraugrásnak ez a módja fokozatosan csökkenti az erőnket azok alatt az évek alatt, amíg a második sorozatot gyakoroljuk, mivel a több erőt igénylő első sorozatot csak heti egyszer fogjuk gyakorolni, ha már eleget adtunk hozzá a második sorozat pózaiból. Ez a második sorozat egyik fő csapdája, és el kell kerülni. Ha elveszítjük a core-erőt, akkor a második sorozat gyakorlása jógikus szempontból zsákutcába fog juttatni. Ha viszont egyensúlyba hozzuk az erőt és a hajlékonyságot, akkor a testünk ezt azzal fogja értékelni, hogy évtizedekig rendületlenül a szolgálatunkra áll.

Nava: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába úgy, hogy a lábaink nem érnek e földhöz. Fejlesszük az erőnket azáltal, hogy minden nap hozzáteszünk néhány millimétert.

Dasa: Kilégzésre lebegjünk vissza csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg a bharadvádzsászanát a bal oldalra is.

Megjegyzés: Manju Jois úgy tanította, hogy először a bal oldalra csavarjuk a gerincet, és utána csináljuk a jobb oldalt. A második sorozat gyakorlása valóban kevésbé veszi igénybe a core-erőt, mint az első sorozaté, viszont a harmadikban pedig fokozottan szükségünk lesz rá. Éppen ezért érdemes hetente többször elővenni az első sorozatot, hogy nem gyengüljön el a core-izomzatunk attól, hogy csak a második sorozatot gyakoroljuk."

Nincsenek megjegyzések: