2015. november 17., kedd

A kumbhaka mesterfokozata

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ha elértük a 12:24:24 számolást, ismét csökkentsük a felére, megkapva a 6:12:12-t. Most váltsunk a belső kumbhaka mester-fokozatára, az 1:4:2 arányra (bár egyes tanárok szerint nem szabad kihagyni az 1:3:2 arányt sem). A Jóga-rahaszja azt mondja, hogy ez az arány a legfontosabb (2.59). Most a 6:24:12 számolással fogunk kezdeni. Elképzelhető, hogy ezt nagyon könnyűnek találjuk majd, így a következő nap növelhetjük a számolást 7:28:14-re. Folytassuk az időtartam növelését, amíg nem ütközünk ellenállásba. Sok gyakorló, akik megfelelő egyensúlyban tartják az előző fejezet végén leírt összes tényezőt, viszonylag könnyen eljut a 10.40:20 számolásig, de mindenképpen legyünk türelmesek, ne siettessük! A pránájáma varázslatos hatásának számos aspektusa, például a karma elégetése, a tudatalatti tisztítása és a prána rögzítése a betegségek gyógyítása érdekében ezen szintek fölött következik be. Ha szükséges, olvassuk el újra a kumbhaka hosszáról szóló részt a kumbhaka fejezetben, mely most már sokkal több értelmet nyer. A 11:44:22 és a 12:48:24 arányok már eleve erőteljes gyakorlást jelentenek, mely közben sok minden történik a felszín alatt. Ha elakadunk, ne aggódjunk, csak folytassuk a mindennapos gyakorlást. Azonban vizsgáljuk meg, hogy a korábban felsorolt életmódbeli tényezők közül melyik okozhatja a problémát. Ha sok stressz ér bennünket a munkahelyünkön, sok sültételt eszünk, gondok vannak a családunkkal vagy nem alszunk eleget, akkor elképzelhető, hogy nem tudunk továbbfejlődni, amíg meg nem oldjuk ezeket a dolgokat. Ilyenkor igazából jobb ugyanott maradni, ahol vagyunk a gyakorlásban, mint hogy még egy stresszforrást adjunk az életünkhöz.

Ha elértük ezt a pontot, akkor végezzünk alkalmanként tíz kört. Azt fogjuk találni, hogy a gyakorlás eleje sokszor könnyű, a közepe nehéz, az utolsó pár kör pedig ismét könnyű, mert ráhangolódtunk. Ez a tapasztalat azonban nem lesz meg, ha csak 5-6 kört csinálunk.

Azonban még akkor is, ha ezen a szinten maradunk, a 12:48:24 arány gyakorlása napi 30 percen keresztül az egész életünket és a személyiségünket is meg fogja változtatni. Bámulatosan hasznos lesz. Sok gyakorló számára a kulcs a továbbmenetelhez a kapálabháti gyakorlás növelése, valamint a bhásztriká hozzáadása, amely technikát a következőkben fogom leírni."

Nincsenek megjegyzések: