2015. november 3., kedd

Kumbhaka és az elme csendje

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Kumbhaka közben sokkal könnyebb megtalálni az elme természetes csendjét, de sok gyakorló nem is keresi. A kumbhakában az elme csak akkor folytatja aktivitását, ha a feltételekhez kötöttségünk folytatja mesterséges aktiváló hatását, de a legerősebb feltételekhez kötöttségnek is fokozatosan kifogy az üzemanyaga. Keressük és találjuk meg az elme természetes csendjét a kumbhakában.

A fentebb leírt spirituális előnyök mellett a belső kumbhaka egyik fontos fizikai hatása az, hogy a bent tartott levegő nyomása alatt a tüdő felső lebenyeiben is megnyílnak és átszellőznek a hörgőcskék. Ezek az elhanyagolt felső lebenyek számos légzőszervi betegség táptalajai, de az általános vitalitásunkat is lecsökkentik, mivel akadályozzák a széndioxid és oxigén cseréjét. Így a kumbhaka fontos technika, mellyel növelhetjük a szervezetünk képességét a prána befogadására.

Ellenjavallatok

Vegyük figyelembe a kumbhakával végzett uddzsájínál felsorolt ellenjavallatokat.

Módszer

A jóga-upanisadokon kívül, melyek kora ismeretlen, az első szöveg, amely részletesen ismerteti ezt a módszert, valószínűleg a Góraksa-sataka. Góraksa azt javasolja, hogy a bal orrlyukon keresztül szívjuk be a levegőt, utána hajtsuk végre a kumbhakát, és lélegezzünk ki a jobbon keresztül (43-46). Miután belélegeztünk a jobb orrlyukon keresztül, ismét gyakoroljuk a kumbhakát, majd lélegezzünk ki a balon keresztül. Ez alkot egy kört. Vaszistha módszeréhez képest a belső (antara) kumbhaka a különbség. Vaszisthához hasonlóan, Góraksa Nátha is azt javasolja, hogy a nyelv tövén elhelyezkedő holdon meditáljunk a bal orrlyukon keresztül végzett belégzés során. Vegyük észre, hogy a hold (csandra) egy szanszkrit kifejezés, melyet gyakran az ídára, vagyis a bal orrnyílásra is értenek. A jóga-sásztrák gyakran mondják, hogy „lélegezzünk be a holdon keresztül”, ami alatt a bal orrlyukas belégzést értik. A holdon történő meditációt azonban az egész ídá ciklus alatt folytatni kell, ami azt jelenti, hogy belégzés a balon keresztül, kumbhaka, majd kilégzés a jobbon keresztül. Később el fogom magyarázni, mi a rejtélyes hold jelentése itt. A jobb orrnyíláson keresztül történő belégzéssel kezdődik a szúrja-ciklus. E ciklus alatt Góraksa javaslata alapján a köldökben, vagyis a tűzcsakrában, a manipúrában elhelyezkedő napon kell meditálni. Vegyük észre, hogy itt is a szúrja kifejezést mind a jobb orrnyílásra, mind a tűz-csakrára, vagyis a manipúrára alkalmazzák.

Góraksa némileg pozitívabb a sikerrel kapcsolatos előrejelzéseiben, és biztosít afelől, hogy ha három hónapig végezzük ezt a technikát, a nádík megtisztulnak, ami egyike azon tényezőknek, melyek a betegségektől való mentességet biztosítják. A sziddha külön hangsúlyt fektet arra a tényre, hogy amikor a nektár óceánján meditálunk a „holdban” vagy a tűz lángjain a „napban”, akkor boldognak kell lennünk. Ez különösen segíti a gyakorlást."

Nincsenek megjegyzések: