2015. november 4., szerda

Meditáció a holdon és a napon

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Vizualizáció

A Hatha-jóga Pradípiká is kijelenti, hogy a hold-ciklus alatt (belégzés a balon, kumbhaka, kilégzés a jobbon) a jóginak a holdon kell meditálnia (4.12). Dzsajatáráma Jógapradípjakájában kiegészíti – a bal oldali belégzés után a holdon kell meditálni az ágjá csakrában (391-418). Bhávadéva Mishra is alátámasztja ezt, amikor azt mondja, hogy a nádík megtisztítását a holdon és a napon történő meditációval kell kísérni a belégzés, illetve a kilégzés közben (61).

A „szvára ás a nádík egyensúlya” című fejezetben már elmagyaráztam, hogy a jobb orrlyuk a nap erejét hordozza, ami katabolikus (szövetlebontó) hatású, szimpatikus („harcolj vagy menekülj”, stressz-reakció), bal agyféltekés (analitikus elme), fundamentalista („csak egy igazság létezik”), efferens (kifelé irányuló idegpályák, cselekvés és extrovertált psziché) és férfias. A csakrák szempontjából a szoláris erő a manipúra, a tűzcsakra, a köldök szintjén helyezkedik el. A szoláris légzésciklus hatásának erősítése érdekében a jógi a tűzcsakrán meditál a végzése közben.

A bal orrnyílás viszont a hold-energiát hordozza, ami anabolikus (tápláló/szövetépítő), paraszimpatikus (relaxáció, feltöltődés), jobb agyféltekés (integráló, szintetikus elme), relativisztikus („sokféle igazság van”), afferens (befelé irányuló idegpályák/kontemplatív, reflektív, introvertált psziché) és nőies. A csakrák szintjén a lunáris erő az ágjá csakra (harmadik szem) szintjén található. Bár az ágjá csakrát harmadik szemnek nevezzük, nem a homlok felszínén található. Hasonlóképpen, a visuddhát torokcsakrának, a manipúrát pedig köldökcsakrának nevezik, de ezek a nevek csak a test felszínén található vonatkoztatási pontokra utalnak. A valóságban ezek a csakrák sokkal beljebb, a szusumná mentén helyezkednek el a testben. Sankara Jóga-tárávalíjában a szusumnát pascsima márgának, vagyis hátulsó útnak nevezi, abból a nyilvánvaló okból, hogy a testünk hátsó oldalához közel, a gerincvelő környékén helyezkedik el. Az ágjá csakra az agy közepén van, a harmadik lebeny környékén, ami egy gerincfolyadékkal teli üreg a koponyában. Ezt a lebenyt az idegrendszer és endokrin rendszer legfontosabb kapcsolódási pontjai, a talamusz, hipotalamusz, agyalapi mirigy és a tobozmirigy alkotnak. Ezen a területen kell vizualizálnunk a hold korongját, amely az ezüst nektár óceánjához hasonlóan ragyog. Ha nehéznek találjuk a hold vizualizációjat, akkor látogassuk meg a természetet egy tiszta, teliholdas éjszakán és nézzük meg alaposan. Ez sokat segíthet."

Nincsenek megjegyzések: