2015. november 19., csütörtök

A külső kumbhaka

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Mielőtt azonban rátérnénk a bhásztrikára, vizsgáljuk meg a számolás további kiterjesztésének lehetőségét! Vaszistha azt ajánlja, hogy jussunk el a 16:64:32 arányig és gyakoroljunk minden nap 16 kört, ami összességében több, mint 32 perc kumbhakát jelent (3.10.12), utána folytassuk ezt a gyakorlást addig, amíg el nem érjük a tökéletességet. Azonban ne csüggedjünk el a risi kijelentése hallatán! Vaszistha az egyik legnagyobb erővel rendelkező emberi lény volt, aki létezett, és szinte minden ősi művészet és tudomány mestere volt. A Hatha-jóga Pradípiká is megerősíti, hogy a 16:64:32 arány a cél (4.16).

Swami Niranjanananda és mások azt tanítják, hogy az 1:4:2 arányt ki kell terjeszteni a 20:80:40 számolásig, mielőtt a külső kumbhakát hozzátennénk. A Swami azt javasolja, hogy a nádí sódhanát kizárólag belső kumbhakával gyakoroljuk, amíg ezt a számolást el nem értük, mielőtt bármilyen más pránájámát vagy a külső kumbhakát megkísérelnénk. Egyes tanítók nem értenek egyet ezzel az állásponttal.

Külső kumbhaka

A külső kumbhakával kapcsolatos vélemények eltérnek. Például a Hatha-jóga Pradípiká nem említi a külső kumbhakát a nádí sódhana kapcsán, viszont más tanítók és szövegek említik. A Jóga-rahaszja azt mondja, hogy a nádí sódhanát mindkét kumbhakával kombinálni kell (1.103), és Krishnamacharya is így gyakorolta.

A tanítványa, A.G. Mohan a külső kumbhakát a belső előtt tanítja. A külső (báhja) kumbhaka az a kumbhaka, amit Patandzsali kifejezetten megemlít (1.34). A.G. Mohanhoz hasonlóan, Swami Ramdev is a külső kumbhaka könnyű változatát javasolja a nádí sódhanán kívül, mielőtt abba belefoglaljuk. A külső kumbhaka a gyakorlás nagyon fontos fajtája, mely megtisztítja az elmét és megtisztítja a szvádhisthána és manipúra csakrákat. Ha mindannyian addig várnánk, amíg el nem érjük a 20:80:40 számolást a nádí sodhanában, akkor nagyon kevesen arathatnánk le számos eredményét. A külső kumbhaka könnyű megközelítése az, ha először a naulí közben tanuljuk meg. Ezután beépíthetjük a külső kumbhakákat a különböző múdrákba, például a tádága múdrába és a jóga-múdrába a gyakorlásunk végén. Ez a két póz csak akkor válik igazán múdrává, ha beintegráljuk a külső kumbhakát a teljes báhja (külső) uddíjánával együtt. A külső kumbhaka alkalmazásnak előnye itt az, hogy nem kell számolnunk a légzésvisszatartás időtartamát, csak a maximális ideig kell visszatartanunk."

Nincsenek megjegyzések: