2015. november 26., csütörtök

A bhásztriká változatai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ennek a pránájáma-technikának, mely a legfontosabb az összes közül, a nádí sódhanának a király aránya az 1:4:2:2. Ennek kell alkotnia az össze pránájáma-gyakorlás alapját és minden nap gyakorolni kell. Csak azután kezdjünk bele más pránájámák gyakorlásába, ha elértünk bizonyos jártasságot a nádí sódhanában. Azért kell először jártasságot szerezni a nádí sódhanában, mert a sásztrák szerint csak akkor lehetünk sikeresek a magasabb szintű jógában, ha előtte megtisztítottuk a nádíkat. A nádí sódhana e cél elérésének fő módja.

Bhásztiká

A bhásztriká egy gyors légzéstechnika, mely a legnagyobb légzésvolument hozza létre, és a legerőteljesebb pránájáma-módszer. Arra használhatjuk, hogy az egész szervezetünket feltöltsük pránával. Egyidejűleg csökkenti és kivezeti mindhárom dósát, vagyis a vátát, pittát és a kaphát. Így, a nádí sódhanához hasonlóan anélkül gyakorolhatjuk, hogy felborulna a biológiai elemek egyensúlya.

A bhásztriká különféle formáinak megkülönböztetése

Indiában, különböző tanároktól és intézményektől olyan változatait tanultam a bhásztrikának, melyek a technika és hatásai szempontjából annyira eltérnek, hogy nehéz lenne ugyanazzal a névvel illetni őket. Ahelyett, hogy „elhiggyem” valamelyikőjüknek, hogy helyesen tanította, gyakoroltam a különböző technikákat, tanulmányoztam a hatásukat, és összehasonlítottam őket a jóga-sásztrákban leírt hatásokkal. Emellett átvizsgáltam a jelenlegi nyomtatott médiában publikált legtöbb ismertetőt a bhásztrikával kapcsolatban.

A bhásztriká témájában négy iskolára bukkantam. Ebből a négyből három azt állítja, hogy a bhásztriká a hasi fújtató légzés egyik formája, vagyis nem más, mint a kapálabhátí módosított formája. A negyedik iskola szerint a bhásztriká mellkasi fújtató légzés, és mint ilyen, teljesen független és eltér a kapálabhátítól.

A bhásztrikával kapcsolatos iskolák

  • Az első iskola szerint a bhásztriká egy torokszűkítéssel végzett kapálabhátí. Ezek szerint a bhásztriká a kapálabhátí és az uddzsájí kombinációja;
  • A második iskola szerint a bhásztriká egyszerűen a kapálabhátí egy hozzáadott kumbhakával;
  • A harmadik iskola szerint a bhásztriká hasi fújtató légzés, de egy hozzáadott aktív belégzéssel, míg a kapálabhátíban csak a kilégzés aktív;
  • A negyedik iskola szerint a bhásztriká egy teljesen eltérő technika, és bár a megközelítése jelentősen eltér az előző három iskoláétól, ennek az iskolának van a legtöbb támogatója. Swami Ramdev például azt mondja, hogy a hasi légzésnek semmi értelme a bhásztriká közben, hanem a mellkast kell használni helyette. Andre Van Lysebeth azt tanítja, hogy a bhásztriká egy teljes jóga-légzésciklus, de sokkal gyorsabban végezve, mint normális esetben. Shyam Sunder Goswami valószínűleg a legvilágosabban fogalmaz, amikor azt mondja, hogy a bhásztriká gyors-rövid mellkasi légzés, míg a kapálabhátít gyors-rövid hasi légzésnek nevezi. A Hatha-jóga Pradípiká egyértelműen foglal állást ebben a kérdésben, amikor kijelenti, hogy a bhásztrikában a szív lótuszáig kell tölteni a levegőt (2.61), ami egyértelmű utalás a mellkasra. A Jóga Kundaliní Upanisad szintén kijelenti, hogy bhásztriká közben a levegőt egészen a szívig kell belélegezni (1.33). További tanárok, akik mellkasi fújtató légzésként tanítják a bhásztrikát: K. Pattabhi Jois, B.N.S. Iyengar és Swami Maheshwarananda."

Nincsenek megjegyzések: