2015. november 11., szerda

Hálni jár beléd a lélek?

Ép testben ép lélek - ezt szokták mondani. Természetesen az egészséges test inkább csak előfeltétele a spirituális fejlődésnek, önmagában nem garantálja a megvilágosodást. De akkor is! A mai világban már annyira kezdünk elrugaszkodni a természetes életformától és a fizikai valóságtól, hogy sokunk testébe épp hogy csak hálni jár a lélek. És ez alól néha a jógások, spirtualisták, vegánok, edzők sem kivételek. 

Én azt gondolom, hogy ha már valaki az egészséggel foglalkozik hivatásszerűen, akkor az a legjobb reklám, ha a saját egészségét megerősíti a számtalan káros behatással szemben. Ott van a stressz, a szennyezett levegő, víz, kaja, a számtalan fertőző betegség meg mindenféle krónikus nyavalya. Egy modern spártai harcos az én felfogásomban felveszi ezekkel a harcot, és beleteszi az energiát abba, hogy az egészsége tényleg megbízható és erőteljes legyen. Az erős és szívós test szerintem sokkal jobb, mint az agyonkoplalt, izom nélküli test, amely nem bírja a terhelést és a fizikai munkavégzést. Persze ha nem is teszteljük magunkat ilyen feladatokkal, akkor nem fogjuk érezni a fizikai erő hiányából fakadó hátrányt és akár az egész életünket leélhetjük emós vagy barbibaba-testalkattal, ahelyett hogy spárati asszonyok és férfiak életét élnénk, akiknek a lába alatt döndül a talaj, amikor lépnek, és az energiájuk szétvet mindent.

A jóga is sok szívósságot ad, ha minden nap gyakorlod, legalábbis az Ashtanga. De ha szeretnénk valóban golyóálló egészségre és erőre szert tenni, akkor nem szabad megriadni a komolyabb fizikai terhelésektől sem. A kettlebell például remek izomzatot fejleszt férfiak és nők esetében is. És nem a mesterségesen felfújt és leszálkásított kirakatizmokra gondolok itt, hanem az egészséges, erős, funkcionális testre. A képen látható lányból például nem néznél ki brutális erőt, mégis tíz percig mozgatja a 24 kilós girját lerakás nélkül. Ki lehet próbálni, hogy kinek megy.

A táplálkozással is így vagyok. Én is híve vagyok a  vegán étrendnek, bár nem írom ki mindenhol a profilomra, akit érdekel, az úgyis megkérdezi, hogy mit eszem. De bármelyik másik étrendet vagy divatdiétát is felhozhatnám példának. Ha az az eredménye, hogy csak hálni jár beléd a lélek, akkor bizonyára valamit nem jól csinálsz. Vagy nem eszel eleget, vagy nem elég változatosan, vagy nem szeded a megfelelő étrendkiegészítőket. Az étrend akkor funkcionális, ha kiszolgálja az igényeidet, tudsz tőle erősödni, és nem hízol el. Egy egészséges és erőtől duzzadó vegán jobb reklám ennek az étrendnek, mint egy agyonkoplalt csontkollekció. 

Mág az utolsó szó jogán megemlíteném az amerikai "Body Acceptance" mozgalmat, illetve azokat az überkövér képviselőit, akik úgy érzik, hogy ezzel a szlogennel sikerült elaltatni a lelkiismeretüket. Szerintem egy brutálisan behízott jógakotató nem jó példa mások számára, még akkor sem, ha egyébként ügyes és hajlékony. Miért?

1. Mert a jóga arra nevel, hogy mértékletesen együnk, és az egészségünket támogató dolgokat, azoktól meg soha nem leszel tonnadonna.

2. Mert a 20-30 kiló túlsúly nem csak esztétika és ízlés kérdése. Túlterheled vele az ízületeidet, nem tudsz rendesen levegőt venni, a belső szerveid megbetegszenek, és a tested tele van méreganyagokkal. 

Mellékeltem egy képet a Fatyogamama-ról, akinek komoly követőtábora van világszerte. Én azért jobban örülök, ha az emberek, akik hozzám járnak, előbb-utóbb elkezdenek egészségesen kinézni és jobban érzik magukat a bőrükben, ahelyett, hogy elfogadó közegre lelnének az evésfüggőségük számára. Bizonyára a Fatyogamama sem a zöldturmixtól lett ekkora, hanem a végestelen mennyiségű finomított szénhidráttól és cukortól.

Nincsenek megjegyzések: