2015. november 10., kedd

Kumbhaka dzsálándhára bandhával

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Kumbhaka dzsálándhára bandhával

Olvassuk át a dzsálándhára bandhával végzett belső kumbhakáról szóló jegyzeteket az „Uddzsájí kumbhakával” című fejezetben, és a bandhákról szóló fejezetben is.

A mantra és a légzéshullám

A nádí sódhana számolásához használt alap mantra az Óm. Máskülönben használjuk az ístamantránkat. Vaszistha azt javasolja, hogy bontsuk az Óm hangot három alkotóelemére, belégzéskor az A-t, a kumbhaka alatt az U-t, a kilégzés alatt pedig az M-et (3.1-4). Ez a pránájáma védikus formája.

A nádí sódhanához társuló légzéshullám a háromrészes fel-fel hullám. Ezt a hullámot már megszoktuk a nádí-suddhi gyakorlása alatt. Helyezzük el ezt a légzéshullámot a eddig leírt technikában, és könnyebbnek fogjuk találni a vizualizáció, a mantra és a koncentráció fenntartását. E légzéshullám nélkül az elme hajlamos lesz a tamaszra, különösen a hosszú kilégzések közben.

Számolás és arány

Amikor hozzátesszük a kumbhakát, azt ajánlom, hogy felezzük meg a számolást, amit utoljára használtunk Vaszistha nádí suddhijának gyakorlása közben. Például, ha a 20:40 arányt használtuk, akkor annak a fele 10:20. Most pedig tegyük hozzá a belső kumbhakát az 1:1:2 arány szerint, ami az első napon a könnyű 10:10:20 arány gyakorlását jelenti, ami összesen 40 másodperc.

Egyes tanárok szerint itt mindenképpen vissza kell térni a szamavritti arányra (melyben minden összetevő azonos hosszúságú). Ebben az esetben a 20:40 arányt váltsuk át 30:30-ra. Ennek a fele 15 másodperc. Ezután az új 1:1:1 szamavritti arányt alkalmazva a 15.15:15 arányt kapjuk, ami összesen 45 másodperc. Mivel az előző arányok (a 20:40 vagy a 30:30) egyaránt egyperces légzésciklust ettek ki, a két új számolás egyikének sem kellene gondot jelentenie. Ismétlem, hogy a számolások egyike sem volt rögzítve a jóga-szövegekben. A tanárra volt bízva, hogy megtalálja a megfelelő arányt, a célhoz pedig több út vezetett. Inkább az a kérdés, hogy mit diktál a józan ész, mi az, ami működik, mi támogatja a gyakorlót; mint az, hogy mi a helyes és mi a helytelen.

Ha ebben az esetben a 15:15:15 arányt választjuk, akkor lélegezzünk be a bal orrlyukon keresztül (például ismételjük magunkban az Óm-ot 15-ször), és emeljük meg a mellkasunkat a belégzés végén. Nyeljünk egyet, vegyük fel a torokzárat és helyezzük az állunkat a szegycsontra és tartsuk vissza a levegőt belül. Számoljunk le még 15 Óm-ot az ujjainkon az óra vagy metronóm ketyegésére. Emeljük fel a fejünket, lazítsuk el a torkunkat és lélegezzünk ki lassan 15 másodperc alatt. Ezalatt a teljes 45másodperces ciklus alatt meditáljunk a holdon a homlokunk közepén."

Nincsenek megjegyzések: