2015. november 15., vasárnap

A gálavászana mitológiája

A Detox-jóga könyv befejezése után visszatérünk az Ashtanga-könyvhöz, és tovább folytatjuk a harmadik sorozat ászanűáinak ismertetését.

Gálavászana

A pózt a Gálava nevű bölcsről nevezték el. Gálavászana Visvámitra Muni fia volt a Mahábhárata (Anusászana-parva 4.52) szerint. Eredeti nevét nem említik a puránák. Mándáta dinasztiájában volt egy Aruna nevű király. Aruna fia volt Szatjavrata, aki később Trisanku néven vált híressé. Szatjavrata fiatalkorában elrabolt egy lányt az esküvőjéről, melyet egy bráhmana pappal kötött volna. Emiatt az apja száműzte. De mivel bűn volt száműzni, az apja birodalmát aszály sújtotta. Visvámitra családjának is szenvednie kellett, mivel hátrahagyta őket, amikor a Kausikí partjára ment meditálni. Visvámitra felesége nagyon szomorú volt, amikor látta a gyermekeit szenvedni, ezért úgy döntött, hogy eladja az egyik fiát és így meg tudja menteni a többit. Egy pórázt kötött az egyik fia nyakába és elvitte a vásárba. Szatjavrata látta őket és meghallgatta a történetüket, valamint azt, hogy Visvámitra családtagjai. Megkérte a nőt, hogy vegye le a pórázt a gyermekről és ne adja el, valamint védelmet ígért nekik, amíg Visvámitra vissza nem tér. Megígérte, hogy visz nekik ételt, amit a kunyhójuk melletti fa alatt fog hagyni. Amikor az anya hallotta ezt, levette a kötelet (gála) a gyermek nyakáról, akit azután Gálavának kezdtek nevezni (Déví-bhágavata Purána 7., Harivamsa Purána 12.)

Gálava apja, Visvámitra irányítása alatt folytatta tanulmányait. Egyszer Dharma felvette Vaszistha formáját, és odament Visvámitrához, hogy próbára tegye. Rizst kért, és mivel frissen kellett elkészíteni, ez bizonyos időbe került. Amint elkészült, Visvámitra elhozta, de a vendég elment, azt ígérve, hogy mindjárt visszajön. Visvámitra száz évig állt így, miközben Gálava szolgálta. Száz év után Dharma visszatért, és így Visvámitra megpihenhetett. Visvámitra megáldotta Gálavát, és eljött az ideje, hogy Gálava elhagyja a kunyhót. Megkérdezte Vsivámitrát, hogy mit szeretne adományként kapni a tanításért cserébe. Visvámitra azt válaszolta, hogy nem akar semmit, de Gálava csok ott állt, és ismételgette a kérdést. Végül Visvámitra mérges lett és azt mondta, hogy 800 fehér lovat szeretne, de mindegyiknek legyen fekete a füle. Gálava kétségbe esett. Ekkor találkozott Garudával, aki megígérte, hogy segít neki. Elmentek Nahusa fia, Jajáti palotájába. Garuda bemutatkozott és elmondta a kérésüket, de a király bevallotta, hogy nem tud nyolcszáz lovat adni. Viszont odaadta a lányát, Mádhavít Gálavának, és azt mondta, hogy ha férjhez adja a lányát egy királyhoz, akkor megkapja a lovakat tőle.

Gálava először Ajódhja királyának, Harjasvának ajánlotta fel, aki gyermeket akart. Gálava azt mondta, hogy vegye feleségül Mádhavít és lesz egy fiuk, de cserébe szeretne kapni 800 lovat. Harjasva azonban csak 200 lovat tudott adni. Ekkor Mádhaví azt mondta, hogy kapott egy áldást, ami által szűz marad még azután is, hogy szült egy gyermeket. Megkérte Gálavát, hogy fogadja el a 200 lovat és hagyja őt Harjasvánál. Miután a gyermek megszületett, odaadhatja egy másik királynak. Gálava beleegyezett, és később Kásí királyához, Divódasához adta hozzá, majd Usinarához, Bhódzsa királyához. Ezután már 600 lova volt, és azon gondolkodott, hogy honnan szerezze meg a maradék 200-at. Ekkor Garuda azt javasolta, hogy adja oda Mádhavít az apjának a maradék 200 ló helyett. Így Gálava odaadta Visvámitrának a 600 lovat és Mádhavít, és útjára eredt. Hamarosan megszületett az Astaka nevű fiuk.

Egyszer Gálava az esti rítusait végezte, amikor Csitraszéna, a gandharvák királya, felette repült égi szekerén és köpött egyet. A köpet Gálava kezeire esett. Gálava panaszkodni kezdett Krisnának, aki megígérte, hogy napnyugtára elhozza neki a gandharva fejét. Nárada elmondta ezt Csitraszénának, és megkérte őt és a feleségeit, Szandhját és Válít, hogy kérjenek segítséget Szubhadrától.

Máglyát raktak Szubhadra palotája előtt és amikor a gandharva felkészült, hogy beleugrik, a feleségei elkezdtek jajveszékelni. Szubhadra odament hozzájuk és a feleségek kegyelemért kezdtek esedezni. Utána elmondták neki a történteket, és Szubhadra rájött, hogy mennyire nehéz feladatra vállalkozott. Ardzsuna megígérte, hogy segít neki, és Krisna útját állta, amikor az megtámadta Csitraszénát. Hatalmas csata kezdődött, és a világ is beleremegett az isteni fegyverek használatába. Szubhadra könyörgött nekik, hogy hagyják abba, és végül Krisna azt ajánlotta Csitraszénának, hogy helyezze a fejét Gálava lábaihoz. Miután ezt megtette, Gálava megbocsátott neki.


Egy Patálakétu nevű aszura zaklatta Gálavát meditáció közben. Gálavát ez zavarta, ezért egy meleg leheletet küldött az ég felé. Azonnal megjelent egy ló, és egy isteni hang kijelentette, hogy a ló ezer jódzsanát fog megtenni egy reggel alatt. Ezt a lovat Ritadhvadzsának adta, aki a lóra ülte csatába szállt Pátálakétuval, és megölte.

Nincsenek megjegyzések: