2015. november 21., szombat

Gálavászana 1. rész

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Gálavászana (Gálava póza)
Dristi: Orrhegyre

A kartámasz-sorozat második póza egy egylábas csípőnyitó póz, amely erőteljes nyújtó hatással van a farizmokra és féloldalasan terheli az SI-ízületet. A pózt az úrdhva-kukkutászana A-hoz hasonlóan fejenállásból fogjuk felvenni.

Vinyásza számolás:

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyapózból hajlítsuk a könyökeinket, és a fejünket helyezzük el a két tenyér előtt úgy, hogy fel tudjuk venni a sírsászana (fejenállás) pozíciót. Ha tudjuk, akkor egyenes térdekkel emeljük ki a zárt lábakat a sírsászanába. Ha ez nem megy, akkor behajlított térdekkel vigyük fel a lábakat, majd egyenesítsük ki a térdünket. Ha nem tudjuk még lendület nélkül kiemelni magunkat a fejenállásba, akkor gyakoroljuk a második sorozat végén található fejenállásokat egyenes lábbal, lendület nélkül kiemelve.

Astau: Kilégzésre hajlítsuk be térdben a jobb lábunkat, és forgassuk befelé a lábszárat úgy, hogy a mellkas elé kerüljön vízszintesen. Engedjük le a lábszárat a hónaljakba úgy, hogy a jobb lábfejünk a bal kar külső oldalához legyen beakasztva pipáló helyzetben, a jobb térdünk pedig a jobb hónalj külső oldalánál legyen. Elképzelhető, hogy ehhez közelebb kell hozni a tenyereket egymáshoz, ezt még a lefelé néző kutya pózban tegyük meg.

Ha nehéznek találjuk a lábszár beillesztését a hónaljakba, akkor a bal lábunk leeresztésével betolhatjuk oda a jobb lábszárat. Utána viszont emeljük vissza a bal lábat függőleges vagy majdnem függőleges helyzetbe.

Nava: Belégzésre kezdjük el kiegyenesíteni a karjainkat és emeljük meg a fejünket. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni az egyensúlyunkat a kartámaszban, a mellkast egyidejűleg toljuk előre, a bal lábat pedig toljuk fölfelé. A jobb lábszárat toljuk a hónaljba, így a törzs magasan tud maradni, és nem fog rácsukódni a karjainkra. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban, majd lélegezzünk ki.


Nincsenek megjegyzések: