2015. november 13., péntek

Jóga és Ájurvéda - az egészség őrei

A jóga és az ájurvéda (a tradicionális indiai gyógyászat tudománya) egyaránt ősrégi, és bár a védikus krónikák szerint az emberiséggel egyidős, a történettudomány is elfogadja, hogy ezek a rendszerek legalább 5-6000 éves múltra tekintenek vissza.

Mindkét rendszer holisztikusan közelíti meg az emberi lényt, és mindkét rendszer az egészség helyreállítását szolgálja, bár a céljuk túlmutat ezen, hiszen minden védikus tudomány célja végső soron az önvaló megismerése, a spirituális kutatás.

Az ájurvéda rendszere

Az ájurvéda felfogása szerint az emberi szervezetben három biloógiai erő (dósa) irányít minden funkciót. Ezek a váta (levegő), pitta (tűz) és kapha (víz). A három dósa egyénre jellemző születési aránya adja meg a prakritit, vagyis az ájurvédikus testalkatot. Ebből egy csomó dolog következik, például az, hogy a különböző emberek anyagcsere-sajátosságai eltérnek, és az egyes táplálékok különbözőképpen hatnak rájuk. Ez ugyanígy igaz a jóga gyakorlataival kapcsolatban is. A jóga-gyakorlatok közül főleg az ászanák (testtartások) és a pránájáma (légzőgyakorlatok) végzése esetén érdemes figyelembe venni a dósák arányát, illetve esetleges eltolódásukat, ami a betegségek forrása lehet. A váta alkatú embereknek például nyugtató, földelő hatású ászanákra van szükségük, és a csípőnyitás, a lassú nyújtások a legideálisabbak. A pitta alkatúak számára az erőt és a hajlékonyságot fejlesztő pózok egyaránt hasznosak lehetnek, de a dinamikus gyakorlás helyett itt is érdemes a lassúbb, belelazulósabb jógaórákat választani. A kapha alkatú emberek számára viszont az erőfejlesztő pózok és a dinamikus gyakorlás ajánlott, de persze a nyújtás sem maradhat el.

Légzőgyakorlatok és a dósák

A pránájáma-gyakorlatok között is vannak olyanok, amelyek melegítő hatásúak (például a kapálabhátí, a koponyatisztító légzés, vagy a bhásztriká, a fújtató légzés). Ezek a váta és kapha alkatúak számára ajánlottak. A sítalí és sítkarí pránájámák egyaránt hűsítő hatásúak, így pitta-túltengés esetén lehetnek hatásosak. A nádí sódhana pránájáma, azaz a váltott orrlyukú légzés viszont képes kiegyensúlyozni a három dósa működését, és felkészít a meditációra. A meditációs gyakorlatok esetében nem annyira az ájurvédikus testalkatot, mint az elmére ható minőségeket (radzsasz - aktivitás, tamasz - passzivitás, szattva - egyensúly) kell figyelembe venni, és a szattva irányába kell fejlődni.

A méregtelenítés módszerei


A jóga és ájurvéda között az egyik jelentős hasonlóság a méregtelenítő eljárások alkalmazása és hangsúlyozása. A jógi beöntéssel tisztítja a beleit, hánytatással a gyomrát, sós vízzel mossa ki az orrnyílásait, és a hasfal forgatásával önmasszázst végez. Ezeket az eljárásokat satkarmának (hat tisztító folyamat) nevezik a jógában. Mindez az ájurvédikus gyógyászat alapeszköztárában is szerepel. Hiszen az ájurvéda felfogásában a dósák felborult egyensúlya emésztési zavarokat eredményez, ami viszont méreganyagok lerakódását okozza az emésztőtraktusban, majd a test szöveteiben. Az ájurvéda éppen ezért olajos masszázzsal, diétával és izzasztó kúrával igyekszik kiemelni a méreganyagokat a szövetekből, majd az emésztőcsatornán keresztül szintén beöntéssel, hashajtással, hánytatással és az orrjáratok tisztításával igyekszik eltávolítani őket a pancsakarma terápia keretein belül.

Nincsenek megjegyzések: