2015. november 12., csütörtök

A pránájáma és a Brahman

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Most térjünk át a napon történő meditációra a köldökcsakrában. Azonnal lélegezzünk be a jobb orrlyukon keresztül, 15 másodperc alatt. Emeljük fel a mellkasunkat, nyeljünk egyet, vegyük fel a torokzárat és tegyük az állunkat a mellkasra. Tartsuk vissza a légzésünket belül 15 másodpercig. Emeljük meg a fejünket, lazítsuk el a nyakunkat, és lélegezzünk ki a bal orrnyíláson keresztül 15 másodperc alatt. Ez egy kör.

Azonnal kezdjük el a második kört és így gyakoroljunk napi 20 percen keresztül. Természetesen mélyebbre tudunk menni, ha napi 30 percen keresztül gyakorolunk, de a gyakorlásnak bele kell férnie az életünkbe. Máskülönben teljesen fel fogunk hagyni vele. Ahogy a számolás hosszabbá válik, csökkenteni kell a körök számát; máskülönben a gyakorlás egyre hosszabbá fog válni, hacsak nem ezt akarjuk.

Ha könnyűnek találjuk a 15:15:15 számolást, akkor másnap váltsunk a 16.16:16-ra. Ne felejtsük el gyakorolni a kapálabhátit a nádí sódhana gyakorlás előtt, és ideális esetben az ászana-gyakorlást végezzük el a kapálabháti előtt. A kapálabháti képessé fog tenni arra, hogy erőfeszítés nélkül növeljük a számolás hosszát. Amikor azt találjuk, hogy az adott számolás túl könnyű – amit gyakran az alapján tudunk megállapítani, hogy a gyakorlás nem köt le eléggé – akkor a következő napon hozzátehetünk egy másodpercet. De ne legyünk nagyon ambiciózusak.

Ha a légzésciklusunk hossza már egy perc fölé emelkedett, akkor továbbléphetünk a következő arányra. Például, ha a számolás 20:20:20 volt, akkor áttérhetünk a következő viszama vrittire (1:1:2 arányú számolásra). Csökkentsük a felére a számolást, így 10:10:10-re jutunk. A kilégzést növeljük a duplájára, azaz 10:10:20 lesz az arány. Ezt megint nagyon könnyűnek találhatjuk, és a következő napon hosszabbíthatjuk, megtartva az 1:1:2 arányt, 11:11:22-re. Több héten vagy hónapon keresztül folyamatosan adjunk hozzá, amíg el nem jutunk a 16:16:32 arányig.

Amikor ez az arány kényelmes, csökkentsük le a felére (8:8:16) és hosszabbítsuk meg a kumbhakát az 1:2:2 arányra. A számolás most 8:16:16 lesz. Ismét, ha nagyon könnyűnek találjuk, akkor másnap növelhetjük, megtartva az 1:2:2 arányt, 9:18:18-ra. Folyamatosan adjunk hozzá, ha kell, több hónapon keresztül, amíg el nem érjük a 12:24:24 arányt.

Ne feledjük, hogy a fejlődésünk számos tényezőtől függ, például az étkezésünktől, az alvásmennyiségünktől, a munka és pihenés arányától, az ászana- és krijá-gyakorlás minőségétől, a családi és társadalmi életünktől, a ránk nehezedő stressz mennyiségétől, de a legfontosabb tényező az odaadásunk Isten iránt. Tartsuk magunk előtt Isten képét a pránájáma közben, és kontempláljuk azt a kumbhaka közben. Emlékezzünk arra, hogy a prána a felfogható Brahman (pratjaksa brahman). A prána nem más, mint az immanens Isten. A pránájáma gyakorlása az ima egyik formája, ezért odaadással kell végezni. Ez a bennünk rejlő isteni erő uralásának formája, és ha közben emlékezünk istenre, akkor eredményesebb lesz és hamarabb elvezet a sikerhez."

Nincsenek megjegyzések: