2015. november 8., vasárnap

Bhásztriká (fújtató légzés)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

35. Bhásztriká (fújtató légzés)

Belégzésre bontsuk a pózt, és üljünk fel, majd helyezkedjünk el vírászanában (hőspóz, az ülőcsontok a két sarok között a földre érnek); vagy vadzsrászanában (gyémántpóz, az előbbihez hasonlóan, behajlított térdekkel ülünk, de az ülőcsontok itt a talpunkon vannak, a nagylábujjak egymásra érnek. A harmadik opció a lótuszpóz (padmászana), amennyiben helyesen végre tudjuk hajtani. Mindhárom pozícióban a térdek és az ülőcsontok a földet érintik. Vegyünk egy nagy levegőt, majd a hasfal behúzásával hirtelen lökjük ki a tödőből. Belégzésnél a hasfal aktív kitolásával húzzuk be a levegőt a tüdőbe. A ki- és a belégzés egyformán aktív, gyors és erőteljes, a mellkas többi része viszont nem mozdul, csak a hasfallal pumpálunk. Ez a légzés annyiban tér el a kapálabhátitól, hogy ott csak a kilégzés aktív, a belégzés viszont passzív. Törekedjünk 100-108 légzésciklus végrehajtására egyben.

A bhásztriká gyakorlása erőteljesen igénybe veszi (és egyben erősíti is) a hasfalat és a rekeszizmot. Ha elfárad a hasfalunk, és nem tudjuk folytatni a légzést, akkor egy hosszü be- és kilégzéssel zárjuk le a gyakorlást. Ha elfogyott a levegőnk, akkor tegyük ugyanezt. Idővel meg fog erősödni a hasfalunk és jobban tudjuk irányítani az izmok működését, így a bhásztriká is gyorssá, határozottá válik.

A gyakorlat hatásai:

Megszünteti a torokgyulladást
Erősíti az emésztési tüzet
Megszünteti az orr és a mellkas betegségeit, asztma esetében is kedvező hatású
Meghozza az étvágyat
Csökkenti a tumorképződést
Elősegíti a Kundaliní megismerését
Megszünteti a váta, pitta és a kapha túlsúlyából fakadó betegségeket
Felmelegíti a testet
Megtisztítja a nádíkat
Nagyon jó hatású izomsorvadás és oxigénhiányos állapotok esetén
Kiegyensúlyozza a három dósát (a vátát, pittát és kaphát)
Megtisztítja a vért és elősegíti az idegen anyagok és méreganyagok kiürítését
Megszilárdítja a pránát és elcsendesíti az elmét, elősegíti az elme és a prána felemelkedését
A gyakorlója soha nem fog megbetegedni, mindig jó egészségnek fog örvendeni.
Ez a légzőgyakorlat növeli a vér oxigénszintjét, csökkenti a széndioxid-szintet és lúgosító hatással rendelkezik, ami nagyon kedvező a méregtelenítés és az emésztési tűz élénkítése szempontjából. A bhásztriká ezenfelül oldja a stresszt is, ami által az azt követő relaxáció még mélyebb és hatékonyabb lesz.

Ellenjavallatok: Terhesség és magas vérnyomás esetén nem ajánlott a gyakorlása. A kezdőknek lassan kell belekezdeni ennek a pránájámának a gyakorlásába, hogy a testük alkalmazkodni tudjon a gyakorlathoz. A bhásztriká lényegében egy kontrollált hiperventilláció, így a vérben a megemelkedett oxigénszint miatt szédülést vagy idegfeszültséget is érezhetünk. Ebben az esetben szüntessük be a gyakorlást.

Nincsenek megjegyzések: