2016. június 23., csütörtök

A Kundaliní és a meditációs póz

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Miért nem beszél Patandzsalí a Kundaliníről?

Az Upanisadok és a Jóga-szútra idejében nem beszéltek olyan sokat a Kundaliníről, mert az emberek több spirituális harmóniát éltek meg és könnyebbnek találták a meditációt, mint manapság. Még mindig fel-felcsillannak ezek a képességek, amikor az ősi indiai kultúrát tanulmányozzuk, vagy azokat a kultúrákat, melyeknek sikerült életben tartaniuk a hagyományos bölcsességüket, mint például az Észak-amerikai indiánok, a tibeti vagy az ausztrál bennszülöttek kultúrája – bár ez utóbbi kettő rohamosan kezd a feledés homályába merülni.

Patandzsalí beszél a dháraná ágáról vagy állapotáról, melyet akkor tudunk tökéletesíteni, amikor körülbelül három órán keresztül eltérülés nélkül a meditáció tárgyára tudjuk rögzíteni a figyelmünket (Jóga-szútra, 3.1). Ha valaha is kipróbáltuk ezt, akkor hamar észrevesszük, hogy bizonyos gondolatok folyamatosan meg fogják akadályozni a meditációnkat. A gondolatok, melyek ilyenkor felmerülnek, tipikusan azzal a hellyel vannak összefüggésben, ahol a prána éppen elhelyezkedik. Patandzsalí a Dvápara-júga idején adta meg a dháraná e definícióját, amikor az emberek még mindig rendelkeztek a belső, szinte automatikus képességgel ahhoz, hogy a pránát a felső csakrákba irányítsák. A jelenlegi kor, vagyis a Kali-júga kezdetekor az emberek szinte teljesen elveszítették ezt a képességüket, és a gravitációs erő hatása alá kerültek. A Kundaliní felébresztése azt jelenti, hogy képessé tesszük az elménket a dháranára. A legtöbb modern ember, amikor a Jóga-szútrát, vagy még régebbi szövegeket, például az Upanisadokat olvassa, csak vakargatja a fejét, mert látszólag tőlük messze álló tartalmat olvas, míg hétköznapi életünkben sokkal alapvetőbb dolgok foglalkoztatnak. Ez afelé vezet egyes embereket, hogy teljesen feladják a magasabb célok keresését. A spiritualitás magasabb tartományait azonban bárki elérheti, aki megérti és alkalmazza a Kundaliní felemelésével kapcsolatos szabályokat.

A Kundaliní felemelése nélkül Patandzsalí dháranája (koncentrációja) a legtöbb modern ember számra elérhetetlen. Az első rész legtöbb fejezete, illetve a hatha-jóga szinte minden törvénye ilyen vagy olyan módon kapcsolatban áll azokkal a feltételekkel, melyek előteremtésével előidézhetjük a Kundaliní felemelkedését.

Mivel a Kundalinít a gravitáció tartja lent, fontos, hogy a gerincünket úgy hangoljuk össze, hogy ne csak semlegesítsük a gravitációs erőt, hanem beindítsuk és alkalmazzuk a belső felhajtóerőt. A módszer, amellyel tökéletes összhangba hozhatjuk a gerincünket e célra, a jóga-ászanák, kiváltképp a jógikus meditációs pózok. Megdöbbentő, hogy mekkora különbséget tapasztal az ember, ha ugyanazt a magas szintű meditációs technikát alkalmazza a megfelelő meditációs pózban (a padmászanában) vagy anélkül. A póz adhatja a különbséget az emelkedett tudatállapot és a fásultság között."

Nincsenek megjegyzések: