2016. június 4., szombat

A natarádzsászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Aktív elengedés technikája

A pózban egymás felé nyújtózunk a megemelt lábunkkal és a kezeinkkel (rendkívül hajlékony emberek akár így is fel tudják venni a pózt), majd amikor elértük a lábunkat a kezeinkkel, akkor húzni kezdjük azt, és a lábunkat is húzzuk kissé hátrafelé. Az egyensúly a felfelé nyújtózkodás és a húzóerők kiegyenlítődésekor áll be. A váll nyitását hangsúlyozhatjuk úgy, hogy a lábunkat erőteljesen húzni kezdjük hátrafelé, illetve a csípő nyitását is hangsúlyozni tudjuk úgy, ha a karjainkkal erőteljesen meghúzzuk a lábunkat. A csípő, illetve a vállak nyitását úgy tudjuk erősíteni, ha minél jobban egyenesítjük a térdet, illetve a könyökeinket. Mivel egy egyensúlyozó pózról van szó, a földön álló lábnak, a medencének és a bandháknak kell adniuk a stabil alapot hozzá. Az A pozícióból a B-be való áthelyezkedésnél is figyelni kell az egyensúly megtartására.

Rávezető változatok

Amennyiben a hajlékonyságunk nem elegendő ahhoz, hogy elérjük a lábfejünket a kezeinkkel, használhatunk egy jógahevedert, melyet a boka köré kell tekerni. A heveder két vége egyforma hosszan lógjon hátrafelé. Fogjuk meg az övet a két kezünkkel, forgassuk előre a könyökeinket, majd kapaszkodjunk hátra az övön a lábunk felé. Ha a kezeinkkel már elértük a lábunkat, akkor az övet nem kell tovább használni. Az öv segítségével az A és B változatot is tudjuk végezni. Egy másik lehetőség a póz megkönnyítésére az, ha a felemelt lábunk combját alátámasztjuk valamivel, például egy komódra vagy szekrényre helyezzük, ezáltal könnyebben megmarad az egyensúlyunk, és a földön lévő láb enyhe behajlításával mélyíteni tudjuk a csípő nyitását.

Haladó változatok

Ha az A és B verziót már végre tudjuk hajtani öv segítsége nélkül, akkor a következő módosításokon is dolgozatunk: 1. Érintsük a talpunkat a fejünkhöz. 2. haladjunk a kezünkkel lefelé a bokán és a lábszáron, amíg a térdhez nem érünk. Ezekkel a kombinációkkal eljátszva még erősebb nyitást érhetünk el. A derekunkat minden esetben óvjuk a túlterheléstől!

Egészségügyi hatások

Erősíti a lábakat, csípőt, bokát és a mellkast
Nyitja a vállakat
Csökkenti a túlsúlyt
Nyújtja a combot, csípőhajlítót és a hasi szerveket
Javítja a tartást és az egyensúlyt
Javítja az emésztőrendszer működését
Javítja a koncentrációt
Csökkenti a stresszt és megnyugtatja az elmét

Ellenjavallatok

Alacsony vérnyomás, illetve egyensúlyozási zavarok. Ügyeljünk arra, hogy ne nyújtsuk túl a derekunkat a hátrahajlításban, és ne húzzuk meg a hátizmokat a póz túlerőltetése miatt.

Nincsenek megjegyzések: