2016. június 6., hétfő

Erő vs képesség

A jógában és a kettlebell sportban is ugyanolyan fontos a képességek fejlesztése, vagyis a mozgástanulás. A kettlebell sportban a jó technikát évekig kell rögzíteni, és ha nem foglalkozunk vele, hanem erőből próbáljuk megoldani a feladatot, akkor nem fogunk jó eredményeket elérni, sőt, a sérülés veszélye is jóval nagyobb. Ráadásul az ember hajlamos elkezdeni nehezebb súlyokkal dolgozni, mivel az izmok megerősödnek. Ha viszont túl korán áll rá a nagyobb súlyokkal történő edzésre, akkor az ízületeknek és inaknak nem jut elég ideje hozzáerősödni a terheléshez. Ezek sérülése pedig sokkal hosszadalmasabban gyógyul, mint az izomsérülések.

De most vegyünk egy példát a jógából: A fejenállás (sírsászana) elsajátítása. Én egy lépcsőzetes módszert szoktam oktatni, melynek fokozatait betartva az ember karja és hátizmai megfelelően megerősödnek, valamint az egyensúlyérzék is kialakul ahhoz, hogy lendület nélkül, biztonságosan fel tudjunk meni a fejenállásba. Ezzel szemben a legtöbb helyen azt látom, hogy fal mellett gyakorolják, vagy felrúgják magukat a pózba, esetleg mindkettőt. Így viszont a megfelelő erő és koordinációs képesség nem fog kialakulni. A fejenállás, vagy teszem azt a kézenállás, vagy bármely haladó ászana végrehajtása egy képesség, amit akkor lehet biztonságosan kifejleszteni, ha a megfelelő feltételek rendelkezésre állnak. Amíg valami hiányzik, addig az alapozáson kell dolgozni, és nem egy újabb, még nehezebb ászanát kell próbálgatni, amíg le nem sérülünk.

Az alábbiakban tehát összefoglalnám, hogy mik azok a feltételek, melyek egy adott, új fizikai képesség, egy új mozgásminta elsajátításához általában szükségesek:

1. Izomerő. A gyakorlatban, pózban részt vevő izmoknak biztonsággal kell bírniuk a terhelést, ami rájuk fog nehezedni. Ezt esetenként egyszerűsített, izolált vagy rávezető gyakorlatokkal kell kifejleszteni.

2. Ízületi erő. Ebben az esetben az inak és az ízületi szalagok erejét, az ízfelszínek terhelésátvivő képességét értem ízületi erő alatt. Az inak és szalagok lassabban fejlődnek, mint az izmok, és lassabban is regenerálódnak. Megerősítésükhöz általában a kívánt 100%-os terhelésnél jóval könnyebb terhelés alatt kell sok-sok ismétlést végrehajtani. Ha mindig a 100% közelében edzünk, az ízületek nem fognak tudni lépést tartani a rájuk nehezedő terheléssel.

3. Idegrendszeri kondíció. Az előző pontban említett sok-sok könnyített ismétlés az idegrendszerünket is felkészíti az adott feladatra: az idegrendszer megtanulja és rögzíti a helyes mozgásmintát, ami a gyakorlat végrehajtásához szükséges. Ez főleg a koordinációs képességek kifejlődését jelenti. Ezáltal a mozgás végrehajtása hatékony, biztonságos és gazdaságos lesz. Emellett az adott mozgásban részt vevő izmok innerváltsága, ezzel együtt ingerelhetősége, terhelhetősége is fejlődni fog, vagyis több munkát leszünk képesek kifejteni az izomrostokkal.

4. Új képesség kialakulása, rögzülése. Csak az előző három tényező meglétekor tudjuk biztonságosan kifejleszteni az új képességet, amit szeretnénk, legyen az egy új mozdulat, póz megtanulása, vagy akár egy már megtanult mozdulat végrehajtása az eddiginél nagyobb terheléssel.


Ezeket a pontokat figyelembe kell venni az edzéstervezésnél, vagy akár a jógaoktatásban is. Ha nincsenek meg az alapok, akkor nem szabad idejekorán berontani a haladó ászanák kapuján.

Nincsenek megjegyzések: