2016. június 16., csütörtök

Az erő és ellenerő törvénye

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ha azonban a Kundalinít csak a köldökcsakráig sikerül felemelni, akkor a meditációt gyakran megzavarják az emésztéssel kapcsolatos dolgok. Ez lehet az evéssel vagy ízleléssel kapcsolatos vágy (például megéhezünk vagy bizonyos ízekre vágyunk), vagy az a vágy, hogy vagyonhoz jussunk annak bármelyik formájában. Az anyagi vágyak és törekvések folyamatosan zavarni fogják a meditációnkat.

Ha a Kundaliní a szexcsakrában tartózkodik, akkor a szexuális vágyak és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek fogják megzavarni a meditációnkat. Végül pedig, ha a Kundaliní a gyökércsakrára korlátozódik, akkor a túlélés miatti aggodalom, a düh vagy a bosszúvágy fogja megzavarni a meditációs törekvéseinket.

A jóga egy tudományos módszer, ami nem bízza a véletlenre a meditáció gyümölcsét; de a várt eredményeket legvalószínűbbé tévő pontos feltételek megvalósulása érdekében a Kundalinít abba a központba kell felemelni, amely kapcsolatban áll azzal a megvalósítással, amire törekszünk.

Mi a Kundaliní?

A Kundaliní kapcsolatban áll a termodinamika első törvényével, mely szerint az energia nem vész el, csupán átalakul az energia más formáiba. Például a mozgási energia átalakulhat potenciális energiává, de nem fog elveszni. Más kifejezéssel ez azt jelenti, hogy egy rendszer összes energiáinak összege mindig ugyanaz. Ez szintén egy nagyon általános kozmikus törvény megnyilvánulása: az általános egyensúly fenntartása érdekében, minden megnyilvánulásnak tartalmaznia kell a saját fordítottját, ellenerejét vagy semlegesítését. Ez az elv a teremtés megnyilvánulásának minden szintjén működik, de az ászana gyakorlása közben is figyelemre méltóan jelen van.

Ha mélyen megértjük az ászanát, akkor a póz felvétele után ellentétes erőt fogunk létrehozni azzal, ami a pózba juttatott bennünket. Ha ezt az elvet az élet minden szintjén alkalmazzuk, akkor az élet mestereivé válunk. Ennek az állapotnak a leírására ilyen kifejezéseket szoktunk alkalmazni: „benne vagyunk az áramlásban”, „benne vagyunk a zónában”, „benne vagyunk a Taóban”. Ahelyett, hogy egy hatalmas erőt nyilvánítanánk meg, amely áttöri a világ korlátait, és a végén önmagát kell semlegesítenie, erőfeszítés nélkül haladunk végig az életen, a meglévő erőket használva. Így soha sincs szükség arra, hogy egy ellentétes erő nyilvánuljon meg ellenünk."

Nincsenek megjegyzések: