2016. június 5., vasárnap

Rádzsakapótászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Rádzsa-kapótászana és ékapáda-rádzsa-kapótászana (királyi galambpóz és egylábas királyi galambpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Elérkeztünk a harmadik sorozat utolsó két pózához, melyek egyesítik magukba az előző blokk által előkészített harántspárgát, vagyis a csípőhajlítók nyújtását, illetve a hátrahajlítást. A kapótászana mitológiai vonatkozásait már a második sorozatnál ismertettük, úgyhogy itt rá is térhetünk a pózok végrehajtásának technikai részleteire.

Vinyásza számolás

Ékam: Álló szamaszthitiből indulva fújjuk ki a levegőt, majd belégzésre emeljük a karokat a fejünk fölé úrdhva-vriksászanába.

Dvé: Kilégzésre döntsük előre a törzset uttánászanába, és helyezzük el mindkét tenyerünket a talajon a talpak két oldalán, vállszélességben.

Tríni: Belégzésre emeljük meg a fejünket és a mellkast úrdhva-uttánászanába, a tenyereket lehetőleg továbbra is a talajon tartva.

Csatvári: Helyezzük át a testsúlyt a tenyerekre, majd kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre emeljük ki a mellkasunkat, és lépjünk hátrébb a tenyereinkkel a csípők irányába. Hajlítsuk be a térdeinket, a talpakat a fejünk irányába közelítve, és a tenyereinken nyomjuk hátra a törzset. Hajtsuk hátra teljesen a fejünket, és megfelelő hajlékonyság esetén a fejünket érintsük hozzá a talpainkhoz. Ehhez a csípőnek el kell emelkednie a talajtól, és a csípőhajlítókat teljesen meg kell nyitni, valamint nyakunkat és a felső háti gerincszakaszt teljesen hátra kell hajlítani. Vegyünk öt mély levegőt a pózban, majd kilégzésre engedjük vissza a lábainkat a talajra.

Sad: Belégzésre egy kicsit helyezzük előbbre a tenyereinket, és a szeméremcsontot immár a talajon tartva, emeljük vissza a mellkasunkat felfelé néző kutyapózba.


Szapta: Kilégzésre vegyük fel a lefelé néző kutyapózt. Innen folytathatjuk egy teljes vinyászával vissza álló szamaszthitiig, vagy pedig közvetlenül rátérhetünk az ékapáda-rádzsakapótászana végrehajtására. Most ez utóbbi módszert fogjuk ismertetni. Ebben az esetben a vinyásza számolás visszaugrik egyet, hiszen a teljes vinyászában a lefelé néző kutya a hatodik elem (sad) és így ismét a hetedik számú vinyásza lesz a következő póz.

Nincsenek megjegyzések: