2016. június 14., kedd

A meditáció és a Kundaliní

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A hatha-jóga az a diszciplina, mely a valódi tudás fizikai és légzési komponensével foglalkozik. Ez minden jóga alapja, mivel felkészíti a jógit a magasabb ágak gyakorlására. A hatha-jóga azt is garantálja, hogy mindig szilárdan földelve és biztonságban maradunk. Az olyan személyiségzavarok jógikus magyarázata, mint a skizofrénia vagy megalománia az, hogy bizonyos magasabb energiaközpontokat (csakrákat) előbb nyitottunk meg, mint az alacsonyabbakat. Ennek eredményeképpen az illető olyan tudáshoz juthat, amit nem tud megfelelően feldolgozni. Ennek eredménye lehet a mentális zavar. A hatha-jóga garantálja, hogy a test és a légzésminták készen állnak annak a nagy mennyiségű energiának a befogadása, amit a spirituális felismerések eredményeznek. Ez biztosítja, hogy a szó szoros értelében ne előzzük meg önmagunkat.

A következő fejezetek hat törvényt mutatnak be, melyek meghatározzák a módot, ahogyan a fizikai gyakorlás elősegíti és támogatja a meditációt. Az itt leírt fogalmak némelyike könnyen érthető, de vannak köztük összetettebbek is. Ne várjuk el, hogy mindent megértünk vagy elérünk pár nap, hét vagy hónap alatt. Sok téma, de nem az összes, amiről a következő fejezetekben szó lesz, az előző könyveim lényegének összesűrítése. De itt fogjuk először szisztematikusan összefoglalni azt, ahogy ezek a fogalmak működnek a meditáció kontextusán belül.

1. fejezet

Első törvény: A meditáció sikerét a Kundaliní támogatja

Ritka az olyan, hogy valaki leül meditálni és gyorsan sikerrel jár. A legtöbben nehézségekkel fogunk szembenézni, legalább kezdetben. Mi a különbség azok között, akik úgy tűnik, hogy erőfeszítés nélkül elérik a sikert, és azok között, akik évtizedeken keresztül meditálnak mindenféle látványos áttörések nélkül?

Ha tudnak róla, ha nem, azok, akik gyorsan sikerrel járnak a meditációban, felemelik az életerejüket (a pránát) az egyik magasabb csakrába. Az életerő felemelését a Kundaliní felemelésének szokták nevezni. A meditációt a Kundaliní működteti. Ha sikerült felemelni a Kundalinít a szívcsakráig, akkor a meditáció eredményeképpen valódi szeretetet és együttérzést fogunk érezni mások iránt, és érezni fogjuk Isten jelenlétért és bízni fogunk a vezetésében. Ha sikerül a Kundalinít eggyel magasabbra, a torokcsakráig emelni, akkor képesek leszünk felfogni, megérteni és átadni másoknak az isteni törvényt. Ha sikerül felemelni a Kundalinít a harmadik szem-csakráig, megpillanthatjuk az isteni formát (szaguna-brahman). Végül, ha felemeljük a Kundalinít a koronacsakrába, eggyé válunk a forma nélküli Abszolúttal."

Nincsenek megjegyzések: