2016. június 10., péntek

Ízületi regeneráció

Ha már szót ejtettem az ízületi erő fejlesztéséről, mindenképpen meg kell említeni egy olyan tényezőt, ami fontos szerepet játszi az ízületek egészségének megőrzésében, ez pedig a regeneráció. Ezt az elvet persze minden szövetre, sőt, az emberi test minden rétegére is kiterjeszthetjük, regenerációra mindig szükség van. Ez megvalósulhat csupán pihenés által, de például az ízületek megfiatalításának vannak további eszközei is.

Az elmúlt hét óta a Balatonon vagyunk, és magammal hoztam egy üveg Mahanarayana olajat. Ez egy Dél-indiai masszázsolaj, amit az ájurvéda kezeléseknél szoktak használni. Nem is ez a lényeg, hiszen hasonlóan jó hatású, növényi összetevőkből álló masszázsolajok itthon is be lehet szerezni. Az ájurvéda tanításából annyit kell megjegyeznünk, hogy az ízületeket „száraz”, váta- (azaz levegő-)jellegű szövetek alkotják. Ezért az ízületek néha recsegni-ropogni szoktak, ha felgyülemlik bennük a váta dósa, vagyis a biológiai levegő. Ennek az elemnek a tulajdonságait a legjobban a meleg és olajos minőségekkel lehet ellensúlyozni. Vagyis a meleg olajos masszázs nagyon jót tesz az ízületeknek, mondhatni „megolajozza” őket, kitolja belőlük a méreganyagokat, lerakódásokat.

Az én ízületeim egyébként is viszonylag jó állapotban vannak, köszönhetően a növényi étrendemnek, illetve a jógának. Szóval nyújtani mindenkinek kell, és egyetek sok zöldséget is! Viszont emellett rászántam magamat egy kúrára a héten, amire otthon nem nagyon szokott időm jutni. Minden délután edzés után bekentem magamat Mahanarayana olajjal tetőtől talpig, és végig is masszíroztam az ízületeimet és az izmokat. A hátamat Orsi masszírozta. Miután negyed vagy fél óráig hagytam, hogy beszívódjon az olaj, bementem a Balatonba, úsztam egy kicsit, majd a maradékot lemostam magamról a zuhanyban. Öt-hat ilyen nap után az ember úgy érzi magát, mintha kicserélték volna az ízületeit. Persze a kezelést folytatni lehet akár huszonegy napig is.

Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki ezt az olajos önmasszázst, több napon keresztül egymás után. A sportolóknak és az inaktív életmódot élők számára is nagyon hasznos kezelés.

Nincsenek megjegyzések: