2016. június 11., szombat

Ékapáda-rádzsakapótászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szapta: Belégzésre hajlítsuk be a jobb térdünket, és hozzuk előre a jobb lábunkat a kezeink között úgy, hogy a rüszt és a lábszár külső oldala, valamint a combunk külső oldala is a talajon legyen. A jobb lábfejünk a bal csípőízület előtt lesz a talajon, a jobb térdünk pedig a jobb csípőnél kicsit kijjebb. A lábszár majdnem párhuzamos a matrac elülső szélével, bár ezt csak nagyon nyitott csípő esetében tudjuk végrehajtani. Így a lábfej lehet egy kicsit közelebb a medencéhez, mint a térdünk. A lényeg azon van, hogy a jobb ülőcsont és a bal csípőcsont elülső része egyszerre érjen a talajhoz, különben nem lesz stabil a póz.

Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a bal lábunkat, és az előző pózhoz hasonlóan hajtsuk hátra a fejünket a talpunkra, vagy közelítsünk hozzá. Belégzésre ffogjuk meg a lábfejünket a bal, majd a jobb kezünkkel is. Ha nem sikerül így elérni, akkor nyúljunk hátra a bal kezünkkel, fogjuk meg a lábfejünket, majd forgassuk előre a könyökünket, miközben a térdet behajlítjuk, és végig fogjuk a lábat. Így valamivel könnyebb felvenni a pózt, bár a csípő és a váll nyitottságára így is szükség lesz. Érintsük a fejünket a talpunkhoz, vagy a homlokunkat a sarkunkhoz, amennyire a hajlékonyságunk lehetővé teszi. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Nava: Belégzésre engedjük el a lábunkat, és kilégzésre helyezzük vissza a lábainkat és a tenyereiket is a talajra.

Dasa: Belégzésre emeljük meg a medencénket, és lépjünk hátra a jobb lábunkkal a bal mellé.

Ékádasa: Kilégzésre csaturanga-dandászana.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa-vimsatihi: ismételjük meg a szapta-trajódasa vinyászákat a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

Rádzsakapótászana: A karokkal toljuk a törzset hátrafelé, a lábainkat pedig a fejünk irányába húzzuk. Ez erőteljes feszítést igényel a test és a lábak hátulsó oldalán, előfordulhat az is, hogy a combhajlítók begörcsölnek. Ha elértük a lábunkat a fejünkkel, akkor igyekezzünk minél jobban ellazítani és megnyitni a csípőhajlítókat és a törzs elülső oldalát, lazuljunk bele a pózba.

Nincsenek megjegyzések: