2016. július 30., szombat

Hídból kézállásba

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

4. Hátraereszkedés kézállásból hídba

Ha elegendő időt eltöltöttünk a fenti rávezető gyakorlatokkal, akkor valószínűleg készen állunk arra, hogy hátraereszkedjünk hídba. Menjünk fel kézállásba, eresszük le a lábunkat a hollowback legmélyebb pozíciójáig, és utána engedjük hátra a lábainkat a talajra. A térdeket tartsuk viszonylag átfeszítve, a könyököket pedig teljesen egyenesen, különben összecsuklik a híd. A hídból álljunk fel álló helyzetbe a szokásos módon, majd ismételjük meg a gyakorlatot.

Hídból kézállásba

A hátrahajlítás-progresszió következő eleme a hídból kézállásba történő tranzíció. Ennek megvalósításához a súlypontunkat a tenyerek fölé kell hozni, majd a lábainkat vissza kell emelni a levegőbe. Ezt először ollózó lábtartással fogjuk gyakorolni, majd párhuzamos lábakkal. Ha a viparíta-dandászanánál begyakoroltuk a visszalendülést fejenállásba, akkor ez is hamarosan menni fog. Viszont ha szükséget érzünk a derék és a csípő hajlékonyságának fokozására, akkor fejenállás-pozícióban, valamint alkartámaszban is gyakorolhatjuk a visszalendülést. Először ollózva gyakoroljuk, vagyis egyik lábunkat emeljük a levegőbe, a másikkal sétáljunk be egészen közel a fejünkhöz, majd rúgjuk el magunkat a talajtól. Ehhez a vállakat is minél jobban meg kell nyitni, és amitn a súlypont a levegőbe került, a törzset vissza kell egyenesíteni.

1. Kiemelés kézállásba a falnál

Vegyük fel a hídpozíciót a falnál, úgy, hogy a lábujjaink érjenek a falhoz. Egyik lábunkkal lépjünk fel a falra, majd a másikat a levegőbe emelve lökjük el magunkat a faltól, és érkezzünk kézállásba, majd lefelé néző kutyapózba. Páros lábbal is gyakorolhatjuk a visszalendülést, a talpakat minél közelebb tartva a talajhoz.

2. Kiemelés ollózva

Ha megfelelő közelségben van már a tenyerünk a falhoz, akkor lassan elkezdhetjük a kiemelés gyakorlását fal nélkül is. Ehhez először az ollózó lábtartást fogjuk használni. Ereszkedjünk hátra hídba, majd lépjünk közelebb a kezeinkkel a talpainkhoz. Emeljük fel az egyik lábunkat egylábas hídpozícióba, majd a másikkal lökjük el magunkat a földtől, és a tenyerekkel erősen tolva hozzuk fel a törzset függőleges helyzetbe, majd ereszkedjünk lefelé néző kutyapózba. Lehetőség szerint mindkét lábbal gyakoroljuk az elrugaszkodást, és igyekezzünk megállni kézállásban, illetve zárni a lábainkat.
3. Kiemelés páros lábbal

Ez a gyakorlat már nehezebb, mint az előző, hiszen itt a két talpunkkal tudunk elrugaszkodni a talajtól, de a súlypont hátrébb van, mint az egyik láb kiemelése esetén. Ereszkedjünk hátra a hídpozícióba, és lépjünk minél közelebb a tenyereinkkel a talpakhoz. Kezdjük el ringatni a csípőt előre-hátra, és amikor a legnagyobb a lendület,és a csípő éppen a tenyerek felé tart, akkor a talpainkkal rugaszkodjunk el, és toljunk erősen a tenyerekkel, a csípőt igyekezünk feltolni a levegőbe, és a törzset kiegyenesíteni. A gyakorlatot végezhetjük egy tanár segítségével is, ugyanúgy, mint a kézállásból történő hátraereszkedést.

Tiktakk-gyakorlat


A tiktakk-gyakorlatot akkor kísérelhetjük meg, ha a kézállásból hátraereszkedés és a póros lábbal történő kiemelés is már megfelelően megy. A tiktakk-gyakorlat egy dinamikus gyakorlat, melyben a lefelé néző kutyából megyünk a hídba és vissza a kézálláson keresztül. Vegyük fel a lefelé néző kutya-pózt, majd lendüljünk fel kézállásba páros lábbal. Utána ereszkedjünk hátra hídba, és innen ismét emejük vissza magunkat kézállásba, majd ereszkedjünk le lefelé néző kutyapózba. Ismételjük 3-5 alkalommal. Ez a gyakorlat, ugyanúgy, mint a hídból felállás és a hátraereszkedés is tetszőleges mennyiségben ismételhető, de fokozatosan kell növelni az ismétlésszámot.

Nincsenek megjegyzések: