2016. július 29., péntek

A tízféle életlevegő 2. rész

4. Udána váju. Míg az apána váju a kilégzés és a kiválasztás különböző funkcióit irányítja, az udána váju az az erő, amely a kilégzés során a hangot, a beszédet létrehozza. Az udána felfelé áramlik, a torok és a fej területét irányítja, és a székhelye a torokcsakra. Funkciója a kifejezés, így ha ez az áramlat nem megfelelően működik, akkor akadályozza a beszédünket és az önkifejezésünket. Ez a váju irányítja az intuíciót és elősegíti a Kundaliní felemelkedését a szusumnában. Ugyancsak ez a váju irányítja a buddhi, vagyis az intellektus működését. Az udána az, amelyik feloldja és egybeolvasztja a pránát és az apánát, és az ídából, valamint a pingalából bevezeti őket a kozépső csatornába, a szusumnába, ami vagy a szamádhit, vagy a test elhagyását (a halált) eredményezi.

5. Vjána váju. Ez az áramlat az egész testet átjárja, és koordináló, összekötő erőnek tekinthetjük. Nincs specifikus területe, ahol elhelyezkedik, hanem az olyan funkciókat irányítja, mint az érzékszervek működése, érzékelés, és a 72 ezer nádí (energiavezeték) teljességén végigáramlik, irányítva az idegrendszer, keringési rendszer, mozgató szervrendszer és egyéb biológiai rendszerek működését. Kohézív funkciója a víz elemhez köthető. A vjána váju a felelős azért, hogy teljes egésznek érezzük magunkat, és aszerint funkcionáljunk. Különösen a bőr különböző funkcióit irányítja. A vjána váju irányítja a mozgásunkat, az izmok összehúzódását és ellazulását, az akaratlagos és akarattól független mozgásokat, valamint az ízületek és a köréjük rendeződő fizikai struktúrák mozgását is.

A vájuk kapcsolata a testtájakkal, csakrákkal és őselemekkel

Apána váju: gát, múládhára csakra, föld elem

Szamána váju: napfonat, manipúra csakra, tűz elem

Prána váju: szív/mellkas, anáhata csakra, levegő elem

Udána váju: torok és fej, vishuddhi csakra, ágjá csakra, éter elem

Vjána váju: Az egész testben kering, szvádhisthána csakra, víz elem

Az öt másodlagos életlevegő

Az öt másodlagos váju, vagy upaprána a következő fiziológiai funkciók és automatikus reakciók formájában nyilvánul meg:

Nága (kígyó) – böfögés;
Kúrma (teknős) – látás és pislogás;
Krikara (madár) - köhögés és tüsszentés;
Dévadatta (istenadta) – ásítás;
Dhanandzsaja (a gazdagság meghódítója) – alvás, nyálkaképződés és a test feloszlása a halál után.

A dhanandzsaja váju szerepét kiemelik az írások, mivel az az egész testet átjárja, és soha nem hagyja el, csak a halálkor. Ha a dhanandzsaja működését egyensúlyban tartjuk a jóga-gyakorlatok által, akkor mind a tíz váju megfelelően fog működni, ami biztosítja az egészségünket.


Nincsenek megjegyzések: