2016. július 7., csütörtök

Szvasztikászana

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Szvasztikászana

A szu-aszti-ka szanszkrit nyelven a „jóság szimbóluma”, de sajnos ezt a szent szimbólumot beszennyezte egy félrevezetett huszadik századi ideológia. A szvasztika a Nap életadó erőit szimbolizálja, és a Föld bolygón uralkodó isteni törvényeket, melyeket a Kailása hegy, az Úr Siva trónusa képvisel Tibetben. A globális felmelegedés előtt a Kailása hegyre érkező zarándokok mág láthattak egy hatalmas szvasztikát Kailása jégkupolájában. Még ma is, ha az űrből nézzük, a négy hatalmas folyó, az Indus, a Jamuná, a Gangesz és a Brahmaputra szvasztikát alkot, amint a Kailása hegy körüli síkságra érkeznek, több, mint egymilliárd ember vízellátását biztosítva. Ez emlékeztet a szvasztika életadó jelentésére, ami messze áll a modern politikai mozgalmak félreértéseitől.

A szvasztikászanában a lábak és a lábfejek a szvasztika formáját veszik fel. A térdek itt szélesebben vannak, mint a padmászanában, de közelebb vannak egymáshoz, mint a sziddhászanában. A szvasztikászanát alacsonyabb rendűnek tekintik, mint a padmászanát vagy a sziddhászanát, és nincs előírva, hogy melyik lábat helyezzük felülre. Nyugodtan lehet váltogatni az oldalakat.

Nyújtott lábas ülőhelyzetből (dandászana) hajlítsuk be a bal lábunkat és helyezzük a sarkát a jobb lágyékba. ezután hajlítsuk be a jobb lábunkat, és helyezzük a jobb sarkunkat a bal lágyékba. Most dugjuk be a jobb lábunk ujjait a bal láb combja és vádlija közé. Most mindkét kezünk segítségével húzzuk szét a jobb lábunk combját és vádliját, nyúljunk át és húzzuk fel a bal lábunk ujjait, hogy be tudjuk dugni a jobb láb combja és vádlija közé.

A póz hasonlít a sziddhászanához, de kevésbé bonyolult. A sarkaink nincsenek egymás fölött, hanem egymás mellett vannak. Ezáltal könnyebbé válik a medence előrebillentése, de nem tudjuk stimulálni a múla bandhát."

Nincsenek megjegyzések: