2016. július 9., szombat

Dropback - rávezető gyakorlatok

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Dropback – rávezető gyakorlatok

A dropback gyakorlat két részből áll: az állásból hátraereszkedés hídba, illetve a hídból felállás álló helyzetbe. Bár az állásból hátraereszkedés általában előbb szokott sikerülni, mint a felállás, mégis a biztonságos kivitelezés érdekében érdemes a gyakorlást a felállással kezdeni.

Követelmények

A hídból történő felálláshoz a testünk súlypontját (ami a hídpózban a medence alatt található) előre kell vinni, a talpaink fölé, és miközben ezt tesszük, fel is kell egyenesedni. Ehhez A térdeket végig átfeszítve kell tartani, majd a talaj elengedése után az egyenes combizom, a csípőhajlítók és a hasizmok segítségével meg kell szüntetni a csípő és a gerinc extenzióját, és meg kell állni függőleges helyzetben. Ha nem egyenesedünk ki, akkor a lendület hatására térdre fogunk esni, és a felsőtest visszahanyatlik a talajra. A súlypontot akkor tudjuk a talpak fölé hozni, ha a híd magassága nagyobb vagy egyenlő a tenyerek és a talpak közötti távval. Amíg ez nem sikerül, gyakoroljuk a statikus hídpózt, és nyissuk a vállakat meg a csípőt. Ha a törzsünk nagyon hajlékony, de nem elég erős, akkor a felegyenesedés fog nehézséget okozni. Ebben az esetben a negatív szakasz, vagyis a hátraereszkedés lelassítása és az arra rávezető gyakorlatok fognak segíteni a törzs megerősítésében.

Ringatás

Az első gyakorlat, ami a felállást elősegíti, a csípő ringatása a hídpózban. Ehhez vegyük fel a hidat, majd csökkentsük minimálisra a talpak és a tenyerek közötti távolságot. A lábfejek legyenek párhuzamosak csípőszélességben, a tenyerek pedig vállszélességben. A könyököket nyújtsuk át és forgassuk befelé. A dropback összes elemének gyakorlásánál fontos feltétel az, hogy a teljes talp mindig maradjon a földön, vagyis ne emelkedjünk lábujjhegyekre sem a felállásnál, sem a hátraereszkedésnél. A lábujjhegyen állás labilissá teszi a gyakorlatot, mivel az alátámasztás felülete nagyon kicsi lesz. Ugyanezen okból nem végezzük lábujjhegyen a lábat erősítő különböző gyakorlatokat, például a guggolást vagy a felhúzást.

Belégzésre toljuk a medencét a tenyerek irányába, ezáltal teljesen megnyitva a mellkast és a vállízületet. Fontos, hogy ne rogyjon be közben a könyökünk. Ha behajlítjuk, akkor a csípő le fog ereszkedni, ami nehezíti a felállást. Ha úgy érezzük, hogy nem elég nyitott a vállunk vagy nem elég erős a karunk ehhez a gyakorlathoz, akkor térjünk vissza a korábban ismertetett nyújtó és erősítő gyakorlatokhoz.

Kilégzésre toljuk a medencét a talpak irányába, ugyancsak megtartva a medence magasságát. Ha csökkentjük a térdek feszítettségét, akkor a térdek be fognak hajolni, és nem következik be a csípő megfelelő nyújtása, illetve ahogy korábban említettem, a behajlított térddel történő előrelendülés után könnyen térdre eshetünk. A gyakorlatot folytathatjuk a légzés ütemére 10-30 ismétlésig. Ügyeljünk arra, hogy a csípő a pálya két végpontján is a lehető legmagasabban maradjon. A célunk a csípőmozgás amplitúdójának növelése lesz, vagyis a két végpontot igyekszünk kitolni egymásról minél messzebb. Ezenközben figyeljünk rá, hogy a hátralendülésnél a vállban, az előrelendülésnél pedig a csípőben érezzük a nyújtó hatást, és ne a derekunkat terheljük túl. A derekunkat, mint mindig, a has- illetve törzsizmok aktív feszítésével tudjuk védeni a túlzott hátrahajlástól.


A gyakorlat következő fokozatában az előrelendüléseknél könnyedén ellökhetjük magunkat a talajtól, és így a tenyereink 10-15 centire felemelkednek a levegőbe. A fejünket viszont ne emeljük fel, hanem nézzünk végig a talajra a két tenyér között. Egyelőre nem célunk a felegyenesedés, csak az, hogy a csípő és a súlypont áthelyezését gyakoroljuk. Ha elegendő lendületet tudunk venni, és a csípő megfelelő mértékben előremegy, akkor elméletileg addig gyakorolhatjuk a ringatást, amíg ténylegesen fel nem tudunk állni belőle.

Nincsenek megjegyzések: