2016. július 28., csütörtök

A bélperisztaltika és a meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A bélperisztaltika és a böjt

Az egyik fontos gyakorlat a spirituális látásmód elnyerésére a böjt. Nem véletlen, hogy a védikus bölcsek, Buddha és Jézus is használták a böjtöt a misztikus megtapasztalások eléréséhez. Mi a kapcsolat a kettő között?

Amikor az étel bekerül az emésztőcsatornába, nem csupán a gravitációnak köszönhetően halad végig rajta, hanem az étel jelenléte mozgásba hozza a perisztaltikát, ami egy hullámszerű izommozgás, és a fejéshez lehetne hasonlítani. Ez a mozgás továbbítja az ételt, majd később a székletet a végbélnyílás felé. A perisztaltika nem más, mint az apána működése. Ha technikailag helyesen végezzük a böjtöt (és csak akkor), a perisztaltika és így az apána működése megáll.

Az ok, ami miatt a „teljes idős” misztikusokat érdekli a perisztaltika kikapcsolása a Kundaliní felemelésének aktív fázisában az, hogy a belek mozgása folyamatosan masszírozza és aktiválja az alsó csakrákat, és különösen a második csakrát, mely a nemi vágy létrehozásáért felelős. A szexuális vágy, bár lányeges a társadalom és az isteni terv fenntartása szempontjából, akadályt jelent a fejlett misztikus állapotok elérésében, mivel „megköti” az elmét. A legmegdöbbentőbb és leggyorsabb mód a szexuális vágy, és vele együtt az elmeműködések java részének kikapcsolására a böjt. Mindenki elérhet mély meditatív állapotokat egy rövid, négy napos böjttel, és meglepő szinteket lehet elérni egy vagy két hétnyi böjtöléssel. Számos nagy misztikus, mint például Jézus és Buddha, egy hónapig is böjtölt. 

Ha nagyon erősen vágyunk a mély meditációs állapotok elérésére, és úgy érezzük, hogy valami akadályoz ebben, akkor kipróbálhatjuk a böjtöt, ezt azonban ne kombináljunk vinyásza-gyakorlással, mivel ez már túl sok energiát emésztene fel. A legtöbb jógi abban hisz, hogy nem szükséges a böjt, de bizonyos esetekben segíthet. Ha spirituális célból szeretnénk böjtölni, kérjünk előtte orvosi útmutatást. Vannak olyan orvosok, akik felügyelik a böjtölő ember állapotát, de minden esetre tisztázni kell az orvossal, hogy az egészségi állapotunk lehetővé teszi-e a böjtöt.

Részletesen elmagyarázom a böjt módszertanát, de ez nem egy böjtölési útmutató. Ha szeretnénk böjtölni, akkor tegyük azt szakszerűen, és szerezzünk be egy könyvet e böjtről, amit egy orvos írt. Ha szeretnénk elkezdeni a böjtöt, akkor az első dolog az, hogy egy vagy két napig tiszta és könnyű ételt kell ennünk, mivel így könnyebb kitisztítani a tápcsatornát. A következő lépés egy erős hashajtó bevétele, például az Epsom (Glauber) sóé, amivel teljesen ki tudjuk üríteni a beleinket. Ez néhány órát vagy fél napot vesz igénybe."

Nincsenek megjegyzések: