2016. július 15., péntek

A Kundaliní felébresztése és a szamádhi

Sok félreértés kering a Kundalinível és annak felébresztésével kapcsolatban. Mivel én is csak elméletileg foglalkoztam eddig a kérdéssel, de azt azért igyekeztem minél alaposabban megtenni, szeretnék most néhány dolgot tisztázni ezzel kapcsolatban.

1. A múla bandha gyakorlása nem elégséges feltétele a Kundaliní felébresztésének. Valóban elengedhetetlen hozzá, de önmagában csak attól, hogy gyakoroljuk a múla bandhát, a Kundaliní nem feltétlenül fog felébredni. 

2. A Kundaliní felébresztésére nem egy, hanem számos módszer létezik. A tantra-jóga részletesen foglalkozik a Kundaliní tudományával, és a mai technológiai korban valóban fontos eszköze lehet az önmegvalósításnak. A jóga eszköztárában azonban számos módszer van (múdrák, mantrák, kriják, vizualizációs és meditációs technikák). Az egyik gyakorlónak ez válik be, a másiknak pedig az. Nincs univerzális módszer, amit mindenkinek követnie kellene.

3. A Kundaliní felébresztése nem feltétele a szamádhinak. A szamádhi elérésében hasznos segítséget adhat a Kundaliní felébresztése, mivel elősegíti a meditációs elmeállapot (egyhegyűség) kialakulását. Viszont nem szükséges feltétel ahhoz, hogy elérjük a szamádhit. Patandzsalí az ísvara-pranidhánát (odaadás Isten iránt) és a pragjá (megkülönbztetző tudás) megszerzését emeli ki a szamádhi elérésnek módjai közül. A Kundaliníről nem beszél kifejezetten. Valószínűleg az ő korában az emberek elméje sokkal alkalmasabb volt a meditációra, és ezért nem kellett segítségül hívni a Kundaliní technikákat, a kígyóerő önmagától felébredt, amikor a jógi meditációja megérett.

4. A Kundaliní felébresztése nem vezet autmoatikusan a szamádhihoz. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Kundalinít a felébresztés után végig kell vezetni a csakrákon, és mindegyik csakrán történő keresztülhaladásakor különböző sziddhiket (misztikus képességeket) aktivál, melyek Patandzsalí szerint csupán zavaró melléktermékei a gyakorlásnak, és nem a céljai. Ugyanakkor átszúrja a granthikat, melyek a szamádhi elérését akadályozó tényezők. Az ágjá vagy a szahaszrára csakrába érkezvén válhat a Kundaliní a szamádhi elérésének eszközévé és a meditáció elősegítőjévé.

5. A szamádhi elérésekor a Kundaliní automatikusan felébred. Ha a jógi más módszert választ a szamádhi eléréséhez, és nem foglalkozik tudatosan a Kundaliní felvezetésével, az akkor is bekövetkezik, amint a jógi egyre feljebb jut a szamádhi különböző fokozatai között. 

6. A Kundalinít nem olyan könnyű felébreszteni. Sokkal többen vannak, akik elhitték, hogy felvezették a Kundaliní energiájukat, mint azok, akinek ez ténylegesen sikerült. Az önbecsapás általában könnyebb, mint a valós spirituális állapotok elérése.

7. A Kundaliní felébresztése veszélyeket is rejt. Ha nem vagyunk megfelelően felkészülve, és nem kapunk megfelelő irányítást a Kundaliní felébresztése során, akkor veszélybe sodorhatjuk önmgunkat. Pszichés, mentális és fizikai zavarokat is okozhat ez az energia, ha nem állunk készen az irányítására. Mint minden erőteljes fegyver, ez is a felhasználója ellen fordulhat, ha nem jogosult arra, hogy felébressze. Ezért érdemes alaposan körüljárni a témát, és szakavatott segítséget kérni, mielőtt belevágunk az ilyen jelegű kalandozásokba. 

Nincsenek megjegyzések: