2016. július 2., szombat

Hídpóz - rávezető változatok

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A hídpóz gyakorlása

Rávezető változatok

Ha nem tudjuk még kiemelni magunkat a teljes hídba a tenyereinken, akkor a következő rávezető változatokat gyakorolhatjuk:

1. Barlang-póz (kandarászana)

Feküdjünk hanyatt, és húzzuk be a talpainkat az ülőcsontokhoz, csípőszélességben. Markoljuk meg a két bokánkat a kezeinkkel, majd a csípő egyenesítésével emeljük meg a medencét. A legjobb, ha legalább térdmagasságig tudjuk emelni a medencét a combok feszítése által. Közben lazítsuk el a nyakunkat és kapaszkodjunk a kezünkkel.

2. Barlang-póz B változat

Ha az előző póz tudjuk már tartani háromszor tíz légzésig vagy háromszor egy percig, akkor rátérhetünk a nehezebb változatra. Ebben az esetben a kiindulási helyzet ugyanaz, mint az előző pózban, de elengedjük a bokánkat, és a medencénk alatt kulcsoljuk az ujjakat kinyújtott karokkal, mint az ekepózban. Eben a változatban jobban kell dolgozni a törzsizmokkal, mert nem segítünk be a karokkal az ív megtartásában.

3. Barlang-póz deréktámasztással


A harmadik változatban a medence megemelése után tegyük alá a tenyereinket, és az ujjakat kifelé fordítva, a tenyértövekkel nyomjuk felfelé a medencét. Így a combokkal nem kell annyit dolgozni, viszont a felső háti gerincszakasz hátrahajlítása kifejezettebb lesz.

Nincsenek megjegyzések: