2016. július 21., csütörtök

Meditáció és ászana-gyakorlás

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Most helyezzük a bal lábunkat a jobb csípőhajlatba, és mozgassuk a két sarkunkat egymás felé, hogy a köldökhöz érjenek. Hozzuk közelebb egymáshoz a sarkainkat, úgy, hogy a combjaink majdnem párhuzamosak legyenek (a combcsont és a lábszár hosszának arányától függően). Most forgassuk befelé a combjainkat, amíg a sípcsont elülső éle előre nem mutat, a talpak és a sarkak pedig fölfelé. Így a térdízület teljesen zárva és védve van. Ne üljünk a padmászanában úgy, hogy közben fenntartjuk a kezdeti kifelé forgatást, amit a póz felvételekor használtunk. A padmászana elsajátításának kulcsa az, hogy képesek legyünk befelé forgatni a combjainkat, miközben a pózban vagyunk. Ezt nehéz megtanulni csak úgy, hogy csak felvesszük a padmászanát, anélkül, hogy bemelegítettük volna a lábainkat. Ennek megtanulásához az első sorozatban ismertetett combcsont-forgatási protokoll, amint az „Ashtanga-jóga: Gyakorlat és filozófia” című könyvemben ismertettem.

Általános ászana-gyakorlás

A klasszikus meditációs pózokon és a fordított pózokon kívül az általános ászana-gyakorlásunk is fontos szerepet játszik a meditációban. Általában véve, minél fejlettebb az ászana-gyakorlásunk, annál gyorsabban fogunk fejlődni a meditációban is. Egy haladó ászana-gyakorló, aki naponta két órát gyakorol, gyorsabban fog haladni a meditációban, de neki is keresztül kell mennie a meditáció folyamatán, mivel annak eredményeit nem lehet elérni az ászana-gyakorlással, bármilyen fejlett is legyen az. Soha ne feltételezzük azt, hogy az általános ászana-gyakorlás helyettesíteni képes a formális jóga-meditáció gyakorlását. A kevésbé fejlett ászana-gyakorlással rendelkező jógi lassabban fog haladni a meditációban, de ő is haladni fog. Lányeges, hogy minden nap gyakoroljuk az ászanát és a meditációt is, még akkor is, ha csak korlátozott időt tudunk eltölteni vele, máskülönben elveszíthetjük a meditáció által elért eredményeket.

Soha ne váljunk stresszessé, feszültté vagy aggódóvá a meditációs gyakorlat közben! Ez megtörténhet, ha túl hosszú ideig erőltetjük a meditációt, vagy ha túlzottan belassítjuk a légzésünket. Ez szimpatikus idegrendszeri reakciót fog előidézni, és ha ez bekövetkezik, akkor nehéz a visszájára fordítani. Ebben az állapotban pedig nem valószínű, hogy misztikus állapotokat fogunk átélni. Hasonlóképpen, ha azt érzékeljük, hogy az ászana-gyakorlásunk feszült vagy nehéz, akkor kevésbé valószínű, hogy folytatni fogjuk. arra is emlékezni kell, hogy ha az elménk tamaszikussá (tompává) vagy radzsaszikussá (izgatottá) válik a gyakorlás közben, az belassíthatja a számolásunkat.

Ha a misztikus állapotok elérésére használjuk a meditációt, ahogy a tradicionális jóga-szövegek, illetve ez a könyv is leírja, akkor szükségünk van az őszinte napi ászana-gyakorlásra, különösen, ha szeretnénk a meditációt egyperces vagy annál hosszabb légzésciklusokkal gyakorolni."

Nincsenek megjegyzések: