2016. július 11., hétfő

Kettlebell Games 2016

Múlt szombaton Zágrábban járt a BSK kettlebelles csapata, de csak most jutott időm arra, hogy beszámolót írjak a Kettlebell Games versenyről, amit a G Team Gym szervezett. A versenyen csak néhány magyar és a helyi csapat tagjai vettek részt, de mivel elég hosszú versenyszámok voltak, nem is volt baj a kevesebb résztvevő. Volt pentathlon, ami öt különböző gyakorlatból áll. Mindegyiket hat percig kell végezni lerakás nélkül, több kézcserével, és öt perc pihenő van közte. Volt triathlon, amikor egy kettlebellel kellett egyben végigcsinálni tíz perc hosszú ciklust, tíz perc lökést, majd tíz perc szakítást. Mi félmaratonban indultunk, ami fél óra munkát jelentett egyben, szakítást vagy hosszú ciklust lehetett végezni. Mivel a szakítás az egyetlen klasszikus egygirjás gyakorlat, azt választottuk. 

Eredeti tervem az volt, hogy egy kézcserével fogom végigcsinálni a fél órát, 16-os golyóval, de az edzések során kiderült, hogy 20-22 percnél több nem megy egy kézváltással, illetve nagyon belassulok. Végül abban maradtam, hogy húsz ismétlésenként váltok kezet, és megpróbálom végig hozni a huszas tempót. A többiek, vagyis Sanyi és Dávid is ezt a taktikát választották. Mivel előző éjszaka nagyjából négy órát aludtam, és korán indultunk Zágrábba autóval, eléggé bágyadtnak éreztem magamat, és vettem egy Monstert az egyik benzinkútnál. Ennek majd lesz jelentősége a későbbiek során :-D Ezt a verseny előtt két órával elszürcsölgettem, amitől aztán jó alaposan felébredtem, már alig vártam, hogy elkezdhessek szakítani. 

A 35 fokos melegre való tekintettel beszereztem két csuklópántot, hogy kevésbé folyjon le az izzadság a kézfejemre, illetve egy derékra csatolható magnéziazsákot, amit a falmászók szoktak használni. A többiek néha odakérték a ziáslavórt, hogy bele tudják mártani a kezüket, de én időspórolás céljából csak a zsákba nyúlkáltam a hátam mögé.

Négyen indultunk ebben a versenyszámban, a negyedik versenyző a hatvanöt éves Vid Goricki volt. Én végül 622 ismétléssel nyertem a versenyt. Az első 10-15 percben nem is kellett krétázni, de utána úgy elkezdtem izzadni, hogy minden kézváltásnál belemártottam a kezemet a krétába. Bár előzetesen összetörtem a ziát, mégis egy kicsit darabos maradt. A tanulság az, hogy teljesen por állagút kell ilyenkor betárazni, mert azt egy kézzel könnyebb markolászni, és több marad a kezeden. A bőr mindkét tenyeremről lejött, mert azért 25 perc után elfáradt már a fogásom.

A fiúk is jól szakítottak, Sanyi 516 ismétléssel lett második, Vid lett a harmadik 495-tel és Dávid a negyedik 465-tel. Annyira tetszett mindenkinek a szakítás-szettem (bár formailag még van mit tökéletesíteni rajta), hogy többen is odajöttek gratulálni utána, és azt mondták: "You are a Monster!" Ezt a korábban elfogyasztott energiaitalnak tudtam be, máskor próbáljátok ki ti is! :-D

Ezt a rekordot is beikszeltül, jövőre esetleg megpróbáljuk 20 kilóval, karácsonykor pedig megnézzük, mennyi megy egy kézváltással. Ivan Denisov tavaly szilveszterkor csinált 2016-ot, azért ahhoz még kell fejlődni egy kicsit :-D. A Force Gym csapata is ott volt Budapestről Csizmadi István vezetésével, ők pentathlonban indultak, illetve Istvánt megihlette a heavy sprint és beállt három percre hosszú ciklusozni 32 kilóval is. 

Szóval mindenki kapott érmet és oklevelet, és a végén még pizzát is. Bár azt csak Dávid kóstolta meg, mert mi ketten sajtot sem eszünk, illetve én glutént sem, olyan pizza meg legfeljebb csak itthon van, amikor csinálok. A vendéglátók nagyon barátságosak voltak, és megbeszéltük, hogy ősszel találkozunk egy budapesti versenyen is. Az őszi versenyszezon sem lesz unalmas: augusztusban egy háziverseny Fehérváron, szeptemberben Serbia Open és Magyar Bajnokság, októberben IGSF világbajnokság, novemberben pedig Grand Prix Kecskeméten. Az Erő legyen velünk!

Nincsenek megjegyzések: