2016. december 22., csütörtök

A hatha-jóga törvényei

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ne feledjük, hogy bármennyi energiát is fektetünk a fordított pózokba, önmagukban nem fognak jógikus tudatállapotot eredményezni. Ebben a tekintetben hasonlítanak a legtöbb egyéb jóga-technikához, mint a vegetáriánizmus, vagy az általános ászana-gyakorlás. Csak a többi módszerrel, vagyis a pránájámával, krijával és jóga-meditációval kombinálva fognak nagy erőre szert tenni. Ha lassan és kitartóan, hosszú távon és természetes módon növeljük a fordított pózokban töltött időt, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy felerősítik a meditáció és a pránájáma hatásait, de arra is meg fognak tanítani, hogy elengedjük a számtalan úgynevezett „lehetőséget” az életünkben olyan dolgokra, amikbe jobb, ha nem folyunk bele.

A hatha-jóga törvényeinek összefoglalása

Ebben a hat törvényben leírtam azt, amit ideális előkészítésnek tartanék a meditációhoz. Az az ideális, ha tudunk ülni egy megfelelő meditációs ászanában, vegetáriánus étrendet tudunk követni (amennyiben a szülői háttér is lehetővé teszi ezt – itt gondolom, a genetikára céloz a szerző – a ford.), fellobbantjuk az intelligenciát a naulí, kapálabhátí, a szankalpa és más módszerek segítségével, képesek vagyunk végezni a hullámszerű óceáni légzést, ki tudjuk egyensúlyozni a Nap- és a Hold-nádít és meg tudjuk állítani az amritát a hosszú fordított pózok segítségével. A jógik úgy találták, hogy mindezek a gyakorlatok elősegítik a meditációt, de sajnos ahhoz, hogy mindegyikben jó szintet érjünk el, hosszú utat kell megtenni. Ha mind a hat módszert gyakoroljuk, akkor a következő lépésekben könnyen elérhetjük a sikert. Ha valaki egy zseni és kiemelkedő az akaratereje, valamint az elszántsága, akkor kevesebbet is elég gyakorolni ezek közül. A legtöbben azonban valahol középen helyezkedünk el. Annyi segítségre van szükségünk, amennyit csak tudunk kapni, de az idő, hogy megteremtsük azt, sajnos korlátozott.

Erre az első hat törvényre a meditáció minőségi megközelítéseként gondoljunk. Minét többet tudunk végezni ezek közül, annál nagyobb eséllyel érünk el sikert a meditációban. Ha egy hiányzik, akkor még nincs veszve minden. Valójában számos nagy misztikus van, aki több, mint egyet elhanyagolt ezek közül. Az értelmes mennyiségi megközelítés azonban az lenne, ha minél több területen lefektetnénk az alapokat. Mindenesetre, ha tovább megyünk, és elkezdjük gyakorolni a következő hat törvényt, és egy év vagy még több idő után is úgy találjuk, hogy várat magára az eredmény, akkor a lehetséges okokat e szöveg első részében találhatjuk meg. A profi misztikusok vagy keresők azzal előzik meg ezt a helyzetet, hogy tovább dolgoznak az összes hatha-jóga törvényen, miközben továbblépnek a rádzsa-jóga törvényeihez is."

Nincsenek megjegyzések: