2016. december 15., csütörtök

A vállállás végrehajtása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egyaránt dolgozzunk a vállállásban és fejállásban eltöltött idő növelésén is, mivel mindkettő hasznos, ám eltérő hatással rendelkezik. Csak a legerősebb és legatletikusabb gyakorlóknak szabad kizárólag a fejállásra koncentrálnia az erőfeszítéseit. Mindkét póz esetében, minél függőlegesebb és egyenesebb a testünk, annál hatékonyabbá válik a póz. Az összes fordított pózban az egész testünknek aktívnak kell lennie, és az összes nagy izomcsoportot tónusosan kell tartani, hogy megakadályozzuk a vér felgyülemlését a fejben.

A vállállásban lényeges, hogy a nyakcsigolyáink ne érintsék a talajt. Nem a nyakunkon kell állni. Ez azt jelenti, hogy a testünket a tarkón, a vállakon és a könyökeinken kell tartanunk. Finoman nyomjuk bele ezt a három területet a földbe, hogy a nyakcsigolyák el tudjanak emelkedni a földtől. Ha még mindig leérnek a földre, akkor hajtogassunk egy takarót a vállaink alá (ne a fejünk alá). Ezáltal több teret biztosíthatunk, hogy ne csússzanak össze a nyakcsigolyák.

A másik fontos pont a vállállással kapcsolatban, hogy rövid nyakkal kell végezni, vagyis össze kell húznunk a nyakunkat, mint a teknősnek. Míg a többi pózban igyekszünk minél hosszabbra nyújtani a nyakunkat (azáltal, hogy a lapockáinkat lefelé húzzuk a hátunk mentén, a széles hátizom és a csuklyásizom alsó harmada segítségével), a vállállásban ennek az ellenkezőjére törekszünk. E téren a vállállás hasonlít a dzsálándhára bandhához, az állzárhoz. Ezt a bandhát kifejezetten a belső légzésvisszatartás (antara kumbhaka) közben alkalmazzuk. Az állunkat a mellkashoz nyomjuk, megemeljük a mellkast. Ez a mozdulat pontosan ugyanúgy megrövidíti a nyakat, mintha a vállainkat nyomnánk a talajba a vállállás közben.

Megjegyzés: Gregor Maehle itt önellentmondásba keveredik, mivel a Pránájáma-könyvben pontosan azt írja a dzsálándhára bandha ismertetésénél, hogy a nyakunkat és a csuklyásizmot nyújtani kell ahhoz, hogy az állunk rendesen a szegycsonthoz érjen. Emellett az előző bekezdésben arról beszél, hogy a nyakcsigolyáknak nem szabad összecsúszniuk, majd azt javasolja, hogy húzzuk össze a nyakunkat. Ha a súlypont a vállak és a tarkó által alkotott háromszögbe esik, és rövidítjük a nyakunkat, a csigolyákat kénytelenek leszünk erősen összehúzni, még ha sikerül is némileg elemelni őket a talajtól. Ehelyett én azt szoktam javasolni, hogy tartsuk a súlypontot a vállak vonalában, és ne nyomjuk a tarkót a talajba. Ehelyett nyújtózkodjunk a nyaki csigolyákkal a terhelés alatt, és igyekezzünk súlytalanul tartani a fejünket és a nyakunkat. Így, bár a csigolyatüskék leérnek ugyan a talajra, de minimális nyomás nehezedik rájuk, és távolodnak egymástól, ami jót tesz a nyaki porckorongok egészségének."

Nincsenek megjegyzések: