2016. december 27., kedd

A rádzsa-jóga törvényei

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"2. Rész

A rádzsa-jóga törvényei, vagyis a meditáció mentális dimenziója

Manapság sokan foglalkoznak előszeretettel a jóga fizikai oldalával, a hatha-jógával. De a Hatha-jóga Pradípiká szerint a hatha-jóga szintjén maradni, és nem továbblépni a rádzsa-jóga (meditáció) szintjére, semmi más, mint az energia pazarlása (4.58). A rádzsa-jóga (vagyis a királyi jóga) a jóga központi része, a lényege. Patandzsalí Jóga-szútrájához fűzött kommentárjában mondta Risi Vjásza e halhatatlan szavakat: „jógah szamádhih” (Vjásza-bhásja 1.1.) vagyis a jóga az elme koncentrációjának módja. Ezzel azt akarta kifejezni, hogy a jóga ösvényének a középpontjában fekszik az elme koncentrálása olyan mértékben, hogy a jógi úgy látja a világot (és csak később az önvalót), ahogy az van. Ahhoz, hogy megértsük, miért van szükség a koncentrációra ennek eléréséhez, vissza kell térnünk a villanykörte és a lézer hasonlatához. A hagyományos fényforrás, például egy villanykörte, különböző frekvenciájú fénysugarakat küld ki minden irányba. Még ha egy sugárba is fókuszálnánk az ilyen fényforrásból származó sugarakat, a kis fénycsomagok, amikből a nyaláb áll, szétszórják egymást, és így a megvilágított tárgyak árnyéka sem lesz éles.

A lézer azonban ettől eltérően viselkedik. Ebben az esetben a fénycsomagok mind ugyanazon a frekvencián vannak (vagyis koherensek), így a sugár nem szóródik szét és az árnyékok is élesek lesznek. Éppen ezért a lézer használható arra, hogy nagy távolságokra is pontos információkat szállítson nagy sebességgel, illetve az olyan tárgyakon is áthatol, melyekbe a hagyományos fényforrások nem tudnak bevilágítani.

A rádzsa-jóga ösvénye azzal foglalkozik, hogy lézer-szerűvé tegye az elmét. Olyan mértékben koncentrálja a gondolati hullámokat, hogy a meditáció tárgyával kapcsolatos információ pontosan kerül be az elmébe, és nem csak egy homályos elképzelést tudunk alkotni. Képzeljük csak el, hogy milyen nagyszerű dolog egy ilyen elmét használni!

A legtöbb problémát az életünkben a felfogás pontatlansága okozza. Ez onnan kezdődhet, hogy balesetet okozunk, mert összeütközünk egy másik autóval, melynek a sebességét rosszul becsültük meg, egészen az olyan komplex esetekig, amikor rosszul ítélünk meg egy másik embert, mivel kivetítjük rá az igényeinket, félelmeinket és a vágyainkat, ahelyett, hogy annak láttuk volna, ami ő igazából. Hasonlóképpen alakíthatjuk át az elménket a rádzsa-jóga segítségével, hogy lézerszerűen képes legyen belehatolni a tárgyakba, és megpillantani vagy befogadni azok mély valóságát vagy lényeges vonásait. Ezeket a módszereket a tárggyal rendelkező (objektív) szamádhi során alkalmazzuk, és Patandzsalí, valamint más bölcsek arra használták, hogy felfedezzék az olyan tudományokat, mint a pszichológia (jóga), orvoslás (ájurvéda) és a hang tudománya (szanszkrit).

Ez a rádzsa-jóga leegyszerűsített bemutatása, melynek jelentős része abból áll, hogy rajtunk kívül eső tárgyakra irányítva gyakoroljuk az objektív szamádhit, azzal a szándékkal, hogy tudományos ismeretekre tegyünk szert az emberi társadalom fejlesztése érdekében. A rádzsa-jóga ezen aspektusát csak futólag érintjük itt. A rádzsa-jóga önmagában nem a fejlődés csúcsát jelenti, mivel bele kell olvadnia a bhakti-jógába, az isten iránti odaadás jógájába. A hatha-jóga nélkül a rádzsa-jóga nem rendelkezik felhatalmazással, a bhakti-jóga nélkül pedig a rádzsa-jóga nem rendelkezik szívvel."

Nincsenek megjegyzések: