2016. december 21., szerda

Az egészség a legjobb befektetés

Az emberi élet tökéletlen, vagy mondjuk inkább úgy, hogy az emberi test tökéletlen. Elsődlegesen azért, mert a test múlandóságra van kárhoztatva, hiszen ahogy a Bhagavad-gítá fogalmaz, ami megszületett, annak meg is kell halnia. A halál tehát elkerülhetetlen, és a testben lakozó örök lélek számára nem természetes. Ennek ellenére az igazi tudással rendelkező személyek képesek tudomásul venni ezt a tényt, és egyesek még tudatosan fel is készülnek a nagy utazásra, még ha nem is tudják, mikor is kezdődik pontosan.

Azt gondolom azonban, hogy a születés és a halál közötti időszak során van egy frusztrálóbb dolog, az pedig a betegség. Mondhatnánk azt is, ha filozofikusak akarunk lenni, hogy a betegség is elkerülhetetlen, de nem hiszem, hogy itt a determinizmus lenne a legcélravezetőbb, vagyis az a gondolkodásmód, mely szerint bárki bármikor megbetegedhet, és nem tehet semmit ellene. Valóban igaz, hogy a testünket érő betegségek a megérett karmánk termései, és így egy szempontból elkerülhetetlenek. Vagyis senki nem számítson arra, hogy egész életében elkerüli az összes betegség, és a végén csak úgy makkegészségesen meghal mondjuk 80 éves korában. 

De azért sok mindent tehetünk az egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében. Szerintem az egészség a legjobb befektetés. Mág ha nem is tudjuk, hogy mennyi időt töltünk ebben a testben, azt legalább minőségi módon tudjuk kihasználni. Ha valaki folyamatosan vagy gyakran beteg, az sem az anyagi céljait nem tudja megvalósítani, sem a spirituális életben nem tud fejlődni, ha éppenséggel az a prioritása. 

Én is elhanyagoltam az egészségemet, amikor krisnás voltam, arra apellálva, hogy "nem ez a test vagyok", de ettől még az ember kötelessége, hogy gondját viselje a fizikai testének, mint ahogyan az autóját vagy a házát is rendben tartja, és megjavítja, ha elromlik. Ha jól működik az egészségünk, akkor jobban tudunk örülni mindennek, és boldogabbak lehetünk az életünkben. A betegség és a szenvedés nem tesz boldoggá, és még ha egy bizonyos mértékben elkerülhetetlen is, nem kell ragaszkodni hozzá. 

Bár már számtalanszor összefoglaltam, hogy mit tehetünk az egészségünk érdekében, azért szedjük még egyszer pontokba, útravalóul a 2017-es évhez!

1. Ha vannak káros szokásaid, akkor kezdj el dolgozni azon, hogy leszokj róluk!

2. Kezdj el tudatosan étkezni! Ha vannak káros kajafüggőségeid, akkor kezdj el leszokni róluk! Magától nem fog menni az életmódváltás, csak tudatos elhatározással! Szándékosan nem írtam fogyókúrát, mert ha értelmes kajákat eszel és mozogsz, akkor ez automatikusan be fog következni. Ettől eltekintve a túlsúly szinte az összes krónikus betegség kockázatát növeli, szóval szabadulj meg tőle, de ez ne legyen egy öncélú dolog!

3. Aludj többet! Ez az, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni, és nagyon jól fiatalon tart, a hiánya viszont mindenkit öregít, bármit is teszel amúgy az öregedés ellen.

4. Ha eddig nem sportoltál rendszeresen, akkor kezdd el! Ha a rendszere edzés mellé még a jógát is be tudod tenni, az a legjobb! Heti három edzéssel és két-három jógával már nagyon jó egészségre tehetsz szert!

5. Csökkentsd a stresszt! Tudom, ez a legnehezebb feladat, de egyben a legfontosabb is! Ha meg tudod változtatni a hozzáállásodat az élethez és a mindennapi problémáidhoz, ha ki tudod zárni azt, ami nem fontos, és a legfontosabb céljaidra koncentrálsz, akkor sokkal sikeresebb és eredményesebb lesz az életed. Ez pedig legalább olyan fontos tényező az egészség terén, mint az előző négy pont. 

Nincsenek megjegyzések: