2016. december 17., szombat

Az Ákarna-dhanurászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ákarna-dhanurászana (íj a fülhöz – póz)

Az ákarna-dhanurászana A változatában az egyik lábunkat a fülünkhöz húzzuk, mint amikor az íjjal célzunk. A B változatban a fülhöz húzott lábunkat is kinyújtjuk, így a karunk még hátrébb kerül, mintha kilőttük volna az íjra illesztett nyílvesszőt. Az íj szimbolikájáról már beszéltünk a második sorozat tárgyalása közben, így a fül (karna) kifejtését megejthetjük ennél a póznál. A fül, mint szerv a karnapídászana (fülprés) póznál is előkerül, mely a befejező sorozat részét képezi. Itt vállállásban összepréseljük a fülkagylóinkat a két térdünk belső oldala segítségével, és a térdek, valamint a fülek érintkezése egy energetikai kört hoz létre, amely elősegíti a figyelem befelé fordulását. A fül a védikus kultúrában ugyanúgy lehet a megkötöttség és a felszabadulás forrása is. Mivel a fül egy tudásszerző érzékszerv, és a hang egy olyan érzéktárgy, mely erőteljesen képes befolyásolni az elménket, a hangok ugyanúgy leköthetik az elmét a világi, testi élvezetekhez, mint ahogy felszabadíthatják is alóla, ha a fülünket a transzcendentális, szakrális hangok, például a védikus mantrák vagy az Óm hallására használjuk. Éppen ezért a meditációs állapot elérése érdekében a jógik igyekeznek kizárni a külső hangokat, és ezáltal jobban tudnak koncentrálni az anáhata-nádára (a szívben keletkező belső hangra).

Ugyancsak Karna volt a Mahábhárata egyik hősének neve, így most az ő történetét is megismerjük. Karna eredeti neve Vaszuszéna volt, és a Mahábhárata eposz egyik központi alakja. Az eposz szerint ő volt Anga (jelenleg Bhagalpur és Munger) királya. Karna a valaha élt egyik legnagyobb harcos volt, akinek a hőstetteit a Mahábhárata részletezi. Úgy tartották, hogy ő volt az egyedüli harcos, aki képes volt legyőzni Ardzsunát az ütközetben, amiről az Úr Krisna és Bhísma is említést tesz. Karna volt az, aki az egész világot körbemenetelte, és minden királlyal megütközött, vagy behódoltatta őket, így válhatott Durjódhana a világ uralkodójává, és hajthatta végre a Vaishnava áldozatot. Karna Szúrja és Kuntí fia volt, akit Kuntí azelőtt szült, mielőtt Pándu király feleségül vette. Karna Durjódhana legközelebbi barátja volt, és az ő nevében harcolt a Pándavák (a testvérei) ellen a kuruksétrai háborúban. Karna egész életében a balszerencse ellen viaskodott és minden körülmények között betartotta a szavát. Úgy tartják, hogy Karna alapította Karnal, vagyis a modern Haryana városát. Karnát az önfeláldozása, bátorsága, adakozása, erényessége és önzetlensége miatt tisztelik.

Karna születése és gyermekkora


Kuntí hercegnő, a Kunti királyság szülötte, egy áldást kapott gyermekkorában Durvásza Munitól, mely által képes volt meghívni magához bármelyik félistent, hogy gyermeket nemzzen neki. Mivel nagyon vágyott rá, hogy kipróbálja az áldást, de még nem volt házas, Szúrját, a Napistent hívta meg magához, aki megáldotta egy ragyogó gyermekkel, Karnával. A kisfiú azonnal megszületett, és páncélt (kavacsa), valamint csillogó fülbevalókat (kundala) viselt, amikor a világra jött. Mivel Kuntí még hajadon volt, és nem akart hírbe kerülni egy fattyúval, egy kosárba tette az újszülöttet, és elúsztatta a folyóban. A gyermekre Adhiratha, a hasztinápuri Dritarástra király szekérhajtója talált rá. Adhiratha és a felesége, Rádhá sajátjaként nevelte fel a fiút, akit Vaszuszénának neveztek el. Rádhéjaként, azaz Rádhá fiaként is ismertté vált.

Nincsenek megjegyzések: