2016. december 10., szombat

Kapilászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kapilászana (Kapila Muni póza)
Dristi: pádajóragrai (lábujjakra)

Ez a póz szintén a csípőnyitó blokk része, az előző buddhászana folytatása, és annyiban nehezebb, hogy itt előre is kell hajolni, miután a lábunkat a hátunk mögé helyeztük. A második sorozatban is több olyan, bölcsekről is isteni személyekről elnevezett póz szerepelt, melyekben a lábunkat a nyakunk mögé kellett helyezni. Nyilvánvaló az ilyen pózok nehézsége, és ugyanakkor szimbolikus üzenete is: ahhoz, hogy közel kerülhessünk Istenhez és a megvilágosodáshoz, meg kell szabadulnunk az egótól, a hamis azonosítástól, melyet a fej és a rajta található érzékszervek képviselnek. A buddhászanában és a kapilászanában még egy fokkal tovább visszük az Isten előtti meghódolást, a lábunkat nem csak a tarkóig, hanem a hátunk felső részéig húzzuk le. Ha a gyakorlatot nem a meghódolás szellemében végezzük, hanem erőltetve, akkor sokkal nagyobb a sérülés kockázata.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre ülő helyzetbe lefelé néző kutyapózból, úgy, hogy a jobb lábunk a jobb kar külső oldalára érkezzen. Majd húzzuk be a jobb lábunkat a tarkó mögé a bal, majd a jobb kéz segítségével, és helyezzük a bal hónaljunkba. A bal kart vigyük hátra a jobb boka fölött, majd a jobb karunkkal is nyúljunk hátra jobb oldalt, és fogjuk meg a bal kéz ujjait.

Astau: Kilégzésre döntsük előre a törzset, a két ülőcsontot a talajon tartva, a szegycsontot a térd felé nyújtva. Az állunk legyen a sípcsont fölött, a köldökünk pedig a bal comb fölött. Nézzünk a lábujjakra, és végezzünk el öt mély légzést.

Nava: Belégzésre ismét egyenesedjünk fel, majd kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a csípő mellett.

Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába (a jobb láb még mindig a tarkó mögött).

Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra lefelé csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.


Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg a szapta-trajódasa vinyászákat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: